Požar nam grozi zlasti, če gostimo veliko otrok, ki se razposajeno igrajo, lepih, a nevarnih dekoracij pa nimamo na otrokom nedosegljivih mestih. Zato bodite med prazniki tudi previdni, da se lepo doživetje ne spremeni v katastrofo.

Gasilske službe so med božično-novoletnimi prazniki v še večji pripravljenosti in na žalost nimajo malo dela, zato se ne zanašajte na to, da se prav vam to ne more zgoditi, ampak bodite raje previdnejši. Posebno previdnost velja nameniti kuhinji. Ta je ob praznikih polna dobrot, ki se kuhajo in pečejo, zato je nikoli ne zapustite, če imate kaj na štedilniku. Prav tako pazite, da je štedilnik, ko vas ni v kuhinji, ugasnjen, saj lahko radovedne ročice vašega otroka hitro pristanejo na njem in se opečejo.

Praznične lučke se lahko močno segrejejo

Previdni bodite tudi pri lučkah, ki krasijo vašo božično jelko. Prepričajte se, ali je električna napeljava dovolj varna, poleg tega ne kupujte ravno najcenejših lučk na stojnicah. Ker se lučke na smrečici lahko močno segrejejo, premislite, kam jih boste namestili, tvegali pa boste tudi, če boste dom zapustili ali šli spat, lučke pa pustili prižgane.

Pri praznični dekoraciji doma, če imate otroke ali domače živali, trakove in druge podobne okraske previdno namestite, da se ne bo vaša domača žival ali pa vaš otrok z njimi igral ali se spotaknil in tako podrl jelko, okrašeno z lučkami, ki so priključene na elektriko. Da se ne bi zgodilo kaj podobnega, bodite torej previdni pri okraševanju.

praznik01.jpg

Ne zapustite doma s prižganimi svečami

Pri postavitvi dekorativnih sveč v vašem domu morate paziti, da jih ne namestite v bližino lahko vnetljivih snovi. Prav tako jih zavarujte pred otroki in nikoli ne zapustite sobe, če je v njej prižgana sveča, seveda pa je ne smete pustiti prižgane tudi med spanjem.

praznik02.jpg

Z upoštevanjem nekaj osnovnih pravil glede varnosti boste lahko praznike preživeli brez skrbi in se jih z veseljem spominjali.