Kakšna pa sploh je dobra postelja? Okvir naj bo trpežen, masiven in močan, saj je kvaliteta spanja odvisna tudi od nosilne podloge žimnice. Če se zadnje čase zbujate z bolečinami v hrbtu ali vratu, je za to najverjetneje kriva vaša postelja. Investirajte v novo žimnico, če vam proračun to dopušča. Pri nakupu upoštevajte individualne lastnosti in izberite takšno, ki vam bo ustrezala.

Postelja je odločilen kos pohištva

Najpomembnejše je udobje. Če boste kupili neudobno žimnico, na njej ne boste uživali. Pred nakupom  zato obvezno lezite nanjo. Dobro vzmetnico boste enostavno začutili. Trdota naj bo ravno pravšnja - ne pretrda in niti premehka.

Pri nakupu postelje upoštevajte velikost prostora, v katerega jo boste postavili. Naj ostane dovolj prostora za nemoteno premikanje in odpiranje omar. Postelje in žimnice izdelujejo v standardnih dimenzijah, brez težav pa lahko pri proizvajalcu naročite tudi nestandardne mere. Širina in dolžina ogrodja postelje bi praviloma morala biti za 15 do 20 centimetrov daljša oziroma širša od vašega telesa. Standardne širine so 90, 120, 160 centimetrov, dolžine pa 190, 200 in 210 centimetrov.

Danes tržišče ponuja tudi postelje s številnimi dodatki, kot so različne večmedijske naprave, zato je cena takšnih postelj običajno precej višja od cen običajnih. Glede na to, da je osnovni namen postelje počitek, razmislite, ali je vredno investirati v takšne tehnološko dovršene postelje.

Kako izbrati dobro žimnico?

Žimnica je srce postelje, zato ji je vredno nameniti največ časa in denarja. Vsaka vzmetnica ne ustreza vsem, saj je vsak  navajen spati v drugačni pozi. Nekdo rajši spi na hrbtu, zato potrebuje tršo žimnico. Tisti, ki spi na trebuhu, pa ima ponavadi rajši mehkejšo. Na izbiro primerne žimnice pa vplivajo tudi naša konstitucija, velikost in teža. Najboljša rešitev, da boste vedeli, kaj vam ustreza je, da vzmetnico preizkusite leže.

Poskakujte gor in dol nekaj minut, zamenjajte položaj in opazujte spremembe na žimnici. Vzmetnica je dobra, kadar ne čutite premikanje partnerja na njegovi polovici postelje. Na premehki žimnici bo telo potonilo, pritisk bo prešel na mišice in zbudili se boste utrujeni. Pretrdo ležušče pa bo na vašega partnerja prenašalo vibracije.