Za montažne hiše se ponavadi odločijo ljudje, ki si ne želijo izgubljati časa z gradnjo, o njej ne vedo dosti in nimajo izkušenj. Proizvajalci montažnih hiš kupce razbremenijo napornih del, ki so povezana z gradnjo: od izdelave potrebne dokumentacije do izbora in koordinacije delavcev ter priprave dokumentacije za najem kredita.

h4.jpg

Energetska učinkovitost in ekološka sprejemljivost

Energetska učinkovitost in ekološka sprejemljivost sta vsekakor prednosti montažne hiše. Nizkoenergetski standard lahko seveda dosežemo tudi pri konvencionalno grajeni hiši, vendar to pomeni najmanj deset dodatnih centimetrov toplotne izolacije. Tako se debelina zunanjega zidu poveča na več kot 40 centimetrov, kar zmanjša uporabne površine. To pomeni, da bomo pri površini 100 kvadratnih metrov v montažni hiši dobili eno sobo več kot pri klasični gradnji.

h2.jpg

Čas gradnje

Gradnja konvencionalne hiše  ponavadi traja eno do dve leti, vendar pa se  ta rok pogosto precej raztegne. Vzrok so vzporedne gradnje mojstrov, slabo vreme in drugi nepredvideni dogodki. Zidarska dela naj bi ponavadi trajala šest mesecev, vendar pa se v hišo iz higienskih razlogov ne moremo vseliti najmanj mesec dni.

To dejstvo močno poveča odločitev za montažne hiše, ki so zgrajene po suhem postopku in vseljive v roku dveh mesecev, pri čemer je investitor pravno zavezan k spoštovanju časovnih rokov.

h3.jpg

Finančni stroški

Finančni stroški, povezani z montažnimi hišami, so pogosto predmet številnih razprav. Razlog za to so proizvajalci, ki montažno gradnjo promovirajo kot poceni način gradnje. Vendar pa montažne hiše niso poceni, vsekakor pa so za 10 do 20 odstotkov cenejše od klasično zidanih hiš.

Nizkoenergetska motažna hiša po sistemu »ključ v roke« ponavadi stane okrog 600 evrov na kvadratni meter. Povprečna cena klasične gradnje pa je okrog 700 evrov na kvadratni meter, seveda če jo boste zaupali preverjenemu izvajalcu gradbenih del. Če delate v lastnem aranžmaju, lahko stroške gradnje znižate za okoli 100 evrov na kvadratni meter. Montažna hiša je dolgoročno varčnejša in ima nizke stroške vzdrževanja.

h5.JPG

Rok trajanja

Rok trajanja pri montažnih hišah naj bi bil z dobrim vzdrževanjem neomejen. Seveda pa to ne pomeni, da bo hiša tudi po 150 letih še vedno primerna za bivanje. Takrat jo bo treba demontirati in reciklirati. Nasprotno pa klasična gradnja lahko traja stoletja, vendar za kakšno ceno? V mnogih primerih je bolje porušiti staro hišo in zgraditi novo.

h1.jpg

Gradnja hiše je za večino ljudi mejnik v življenju in je zato pomembna odločitev. To obsežno in pomembno delo vsekakor ne bi smeli začeti brez natančnega informiranja o vseh možnostih, ki jih imamo na razpolago. Uspeh projekta je namreč odvisen tudi od tega, kako realno ste ocenili svoje potrebe in možnosti. Montažna hiša je danes kvalitetna alternativa klasičnemu načinu gradnje, zato je dobro premisliti, kaj pravzaprav potrebujemo.