Dve leti stara mešanka Target (Tarča) je bila v ZDA prava zvezda. Bila je gostja v oddaji Oprah Winfrey, srca Američanov pa je osvojila s svojo zgodbo, saj je svojemu lastniku, naredniku ameriške vojske Terryju Youngu, v Afganistanu rešila življenje. Young je zaradi smrti svoje štirinožne prijateljice, ki jo je našel in posvojil v vojaški bazi v Afganistanu, globoko užaloščen.

Štirinožna prijateljica je Youngu pomenila vse

"Ne morem verjeti, da se kaj takega lahko zgodi tako pridnemu psu," je povedal lokalnim novinarjem. "Ko je bila Target še živa, so me številni spraševali, kaj mi pomeni. Resnično lahko rečem, da mi je pomenila vse. Ni besed, s katerimi bi lahko to opisal," je dodal užaloščeni Young.

Target je februarja skupaj še z dvema drugima psoma, Rufusem in Sasho, začela lajati, ko se je vojaški bazi Dand Patan v Afganistanu blizu meje s Pakistanom približal samomorilski napadalec. Sasha je napadalca ugriznil, nato pa poginil v eksploziji, ko je napadalec detoniral bombo. Druga dva psa sta preživela in od takrat uživala status junakov. Ob vrnitvi v ZDA ju je čakal enak sprejem, kot ga navadno pripravijo za ljudi.

Pod drobnogledom center za oskrbo živali

Target so v petek našli člani centra za oskrbo živali, ki so mislili, da je psička izgubljena. Odpeljali so jo v zavetišče, kjer sicer ni bila na seznamu za evtanazijo, a jo je eden izmed uslužbencev centra v ponedeljek pomotoma uspaval. Uslužbenec je odtlej na prisilnem dopustu, center pa je obljubil, da bo dogodek temeljito raziskal.

"Zelo sem pretresena zaradi dogodka," je v izjavi zapisala direktorica centra Ruth Stalter. "Novico sem morala osebno povedati lastniku psičke, ki je pretresen, prav tako kot njegova družina," je dodala Stalterjeva.