Hruške v foliji z mandljevim nadevom

recept3.jpg

Sestavine za 4 osebe

4 debele hruške
5 dag naribanih mandljev
2 žlici rjavega sladkorja
1,5 dag mehkega masla
en rumenjak
1 do 2 kapljici mandljeve esence

Priprava

Hruške olupimo in s posebnim nožem izdolbemo peščišča tako, da hruške ostanejo cele.  V skledi zmešamo naribane mandlje z rjavim sladkorjem, maslom in rumenjakom v gladko zmes. Dodamo mandljevo esenco, ponovno zmešamo in počakamo približno deset minut, da se sestavine prepojijo. Hruške napolnimo z mandljevim nadevom in jih posamično zavijemo v alufolijo, da pri peki ne izteka sok. Hruške zložimo na rešetko in jih pečemo v prej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno dvajset minut. Še vroče hruške ponudimo kar v foliji. Zraven odlično tekne čokoladni sladoled.

Jesenski zavitek

recept1.jpg

Sestavine za 4 do 6 oseb

Nadev:
po 10 dag jabolk, hrušk, sliv in grozdja
5 dag kristalnega sladkorja
3 žlice ruma
ščepec cimeta

Zavitek:
3 listi testa za zavitek (40 krat 60 cm)
2 žlici razpuščenega masla
4 dag belih drobtin
žlica masla
sladkor v prahu za posip

Priprava

Najprej pripravimo nadev. Sadje operemo, odstranimo koščice in na drobno narežemo. Prenesemo ga v skledo, dodamo sladkor, rum in ščepec cimeta ter zmešamo. Liste testa za zavitek zložimo drugega na drugega na navlažen prt. Testo najprej potresemo z drobtinami, nato pa obložimo s sadnim nadevom; s pomočjo prta zvijemo in zavitek položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Površino zavitka namažemo z razpuščenim maslom in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno petdeset minut. Jesenski zavitek razrežemo na primerne kose, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Zvrnjeni jabolčni kolač

recept.jpg

Sestavine za 6 kosov

Krhko testo:

25 dag bele moke
12 dag masla
14 dag sladkorja v prahu
2 do 3 rumenjaki
žlica vode
lupina ene limone

Nadev:

50 dag jabolk
10 dag masla
15 dag sladkorja v prahu
model za pito premera 22 cm

Priprava

Iz navedenih sestavin vgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v kuhinjsko folijo in za pol ure postavimo v hladilnik. Olupljena jabolka narežemo na rezine. Model namažemo z maslom in na dno stresemo polovico sladkorja. Na sladkor razporedimo rezine jabolk, jih potresemo s preostalim sladkorjem in obložimo s koščki masla. Ohlajeno krhko testo zgnetemo, nato pa razvaljamo na debelino 4 mm. Izrežemo krog premera 26 cm in z njim pokrijemo nadev tako, da robove dobro zatlačimo v notranjost modla. Model za 3 minute postavimo neposredno na ogenj, da se sladkor karamelizira, nato ga pečemo v pečici 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je kolač pečen, ga pokrijemo s krožnikom in skupaj z modelom zvrnemo na krožnik. Previdno odstranimo model, počakamo, da se kolač nekoliko ohladi, razrežemo in postrežemo.