Mesta so si med seboj različna. Nekatera obiščemo na potovanjih, med prazniki ali pa kar tako, v drugih pa si želimo živeti. Spletna anketa, ki jo je sponzorirala angleška banka HSBC, predstavlja mnenja bralcev o najljubših kotičkih sveta.

Luang Prabang v Laosu je sinonim za orientalsko spokojnost. Z gorami obkroženo mesto je bogato z budističnimi templji in še vedno nosi nadih francoskega šarma. Priljubljeno je predvsem med popotniki, ki ga opisujejo kot oazo miru, lepote in poceni namestitev.

Čar obmorskih mest

Južnoafriški Cape Town združuje najboljše iz dveh svetov: narave in modernega sveta; tukaj je vse na dosegu roke.

Pogled v cornwallski St. Ives pove, da je to pravi kraj za umik pred naglico vsakodnevnega hitenja. Tukaj je vse povezano z vodo; najsi gre za morske pejsaže ali tolmune prepredene z ločjem in travami. Območje je polno butičnih hotelov, v St. Ivesu pa je center sodobne umetnosti, galerija Tate St. Ives.

Japonski Tokio je raj za vse, ki si želijo mestnega vrveža v pravem pomenu besede, vidnosti, glasnosti in ekstravertiranega načina življenja. Čeprav gre za eno izmed tehnoloških prestolnic, je mesto neizmerno čisto in povezano s tradicijo, menijo bralci.

Ti so za "dragulj ob oceanu" označili sydneyjsko operno hišo, brez katere bi težko shajali jutranji sprehajalci in rekreativni tekači, ki vsako jutro nabirajo kondicijo na peš poteh v bližini lepotice.

Eksotična drugačnost

"V Dubaju se težko počutiš kot tujec," so prepričani mnogi, ki vsako leto obiščejo to prestižno lokacijo, v kateri prebiva le deset odstotkov domačinov in najdemo več kot 200 različnih nacionalnosti. Dubaj so ocenili kot prvo na lestvici mest, v katerih bi prebivali.

"Mauritius je privlačen zaradi odličnega podnebja, prijaznih prebivalcev in navdušujoče kulturne pestrosti. Neskončnost oceana začara, fantastičnost pokrajine te nahrani, razvijajoče se gospodarstvo pa navduši, da si tukaj želiš ostati za vedno," še menijo bralci. Podobno mnenje imajo o kanarskih otokih, kjer jih navdušujejo neskončne plaže in eksotična doživetja.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.