Ker je zelo majhen, ga lahko namestimo naravnost na lonec, ponev, skodelico, njegova funkcija pa je segrevanje vsebin. Aparat zmanjša prostor, ki ga zahteva običajno kuhanje, hkrati pa je prenosljiv. Napaja ga sladkorna kristalna baterija z veliko gostoto, Polž pa spremeni energijo iz sladkorja v toploto, segreje navoj in sproži proces magnetne indukcije, ki segreje posodo. Vgrajeni senzorji zaznajo vrsto hrane, ki jo segreva, tako da samodejno prilagodijo čas in temperaturo. Zaslon na dotik z nastavitvami poskrbi za nadzor nad postopkom.

Polž je dobro razdelan koncept, je svojo odločitev o zmagovalcu obrazložila žirija vidnih oblikovalcev. Poleg tega, da je primeren za urbana okolja, ga lahko uporabljajo tudi prebivalci odročnih krajev. Organski dizajn je vsestranski in omogoča prilagajanje, zato bi lahko napravo izdelovali v različnih oblikah in barvah. Peter Alwin je za prvo mesto na tekmovanju prejel nagrado v višini 5000 evrov in šestmesečno usposabljanje v enem od Electroluxovih oblikovalskih središč.

Na letošnjem tekmovanju Oblikovalski laboratorij, ki poteka od leta 2003, je sodelovalo več kot 1300 inovativnih rešitev za življenje v prihodnosti. Cilj razpisa 2010 je bil ustvariti gospodinjske aparate, prilagojene bodočim prostorskim omejitvam. Drugo mesto je zasedel biorobotski hladilnik Yurija Dmitreva iz Rusije, ki je prejel tudi nagrado po izbiri spletnih glasovalcev, tretje pa kuhinja modularnih elementov Američana Mathewa Gilbridea.

Več o tekmovanju si preberite tukaj.