Pršice so očesu nevidne in se naseljujejo v človeških domovih v ogromnih količinah, česar pa zaradi njihove majhnosti ne opazimo. Nekateri so alergični nanje oziroma na njihove iztrebke, če smo natančni, drugi niso. Tisti, ki niso, se za njih tudi zmenijo ne, drugi skupini pa lahko povzročijo veliko preglavic.

Zakaj so nekateri ljudje alergični na pršice?

Vsak od nas ima imunski sistem, ki se bojuje proti boleznim, in če je treba, v telesu aktivira ustrezne substance, da uniči bolezen ali okužbo, ki napade naše telo. Pri nekaterih posameznikih telo alergene, ki drugače telesu niso škodljivi, zazna kot škodljive ali nevarne in sproži reakcijo. Največkrat telo začne sproščati histamin, ki nato izzove alergično reakcijo. Alergija je torej le napaka, ki jo stori človeški imunski sistem.

Uporabni nasveti za čim manj pršic

Uporabljajte posteljnino, ki je neprepustna za pršice in druge alergene, ali pa uporabljajte sintetično posteljnino, saj skoznjo alergeni ne morejo prehajati.  Posteljnino morate obvezno zamenjati vsak teden. Temperatura, ki uniči pršice, je 60 stopinj Celzija, kar pri pranju tudi upoštevajte.

V spalnici, sobi ali stanovanju imejte čim več ravnih površin, ki se zlahka očistijo. Več ko boste imeli v stanovanju predmetov, na katerih se bo nabiral prah, večja bo verjetnost za pogoste alergične reakcije. Iz sobe odstranite tudi debele preproge. Pri pranju ne pozabite na plišaste igračke - tudi v njih se zadržujejo pršice. V hladnih in suhih prostorih pršic praktično ni.