Gojenje hrane doma, čeprav nimate vrta, od leta 1994 promovira podjetje Earthbox. Koncept je preprost in učinkovit: povabite naravo k sebi v obliki lončkov ali kakšnih drugih škatel za gojenje zelenjave. Za to ni potrebno, da imate poljedelske sposobnosti, potrebujete namreč le sončno svetlobo in se morate držati nekaj preprostih navodil.

Če boste gojili zelenjavo, kljub temu pa večino časa namenili službi, potrebujete drugačen pristop kot nekdo, ki ima veliko časa in vrtnarjenje jemlje kot resen hobi. Razsodno pretehtajte, koliko ur dela lahko v to vložite in začnite z nezahtevno zelenjavo, ki ne potrebuje veliko pozornosti. Če nimate nobenih izkušenj, začnite na primer s solato, korenjem in fižolom, da pridobite samozavest, šele nato se odločite za jajčevce in cvetačo, katerih gojenje je nekoliko zahtevnejše, svetujeta avtorja vodiča Zelenjavni vrt, v katerem najdete dobre napotke za gojenje.

balkon_zelenjava1.jpg

Opazovati rast svojega pridelka je prav čudežno, meni Seb Mayfield, ki ga je to tako navdušilo, da je ustanovil kampanjo One Pot Pledge. "Ljudi sem povabil h gojenju svoje hrane, ker menim, da je lahko zanje pomembna izkušnja, ko bodo z zadovoljstvom gledali, kako nekaj raste. Ko jim bo to prišlo v zavest, bodo namreč veliko lažje razumeli teme o varni prehrani in okoljska vprašanja, povezana s kmetijstvom," je dejal Mayfield.