Hrast, oreh, bukev, breza in češnja so poleg gline, kamna in trsa človeku in okolju prijazni gradbeni materiali. Ne vsebujejo škodljivih snovi, so energetsko uravnoteženi, trajni in enostavni za reciklažo. Prav les velja za enega izmed najbolj zdravih gradbenih materialov, seveda pod pogojem, da je zaščiten in pobarvan s primernimi laki in barvami.

Med materiali pa je zadnje čase vse bolj priljubljen tudi bambus, ki raste naprej tudi, ko ga posekajo. Najpogosteje se uporablja za talne in stenske obloge ter izdelavo pohištva. Takšen parket je antialergijski, lažji in kar za 30 odstotkov trši od hrastovega parketa.

Ekološki dizajn

Oblikovalci se vse bolj pogosto zavedajo prednosti starega lesa, ki ga je najti na različnih mestih, kot so staro pohištvo, porušena hiša ali kozolec, leseni čolni… Ti kosi lesa ostanejo prav taki, kot so bili, ne brusijo jih in ne barvajo. Takšen les se uporablja za izdelavo dekoracij ko tudi novih pohištvenih kosov, najpogosteje kuhinjskih stolov.

Odkrili pa so še en velik hit. To so reciklirane stenske tapete. Znani proizvajalci jemljejo stare kose tapet, ki jih spreminjajo v povsem nove rešitve. Tako lepilo s tapet, ki se ni razgradilo, ne konča na smetišču.

Ekološki izdelki so vedno bolj priljubljeni

Trend ekološkega oblikovanja se je začel razvijati v začetku 90. let prejšnjega stoletja in je od takrat v vzponu. »Reševanje« je na splošno zelo popularno v ekološkem dizajnu. Oblikovalci uporabljajo stare materiale, ki dobijo novo namembnost. Reciklirani kosi so trenutno zelo moderni. Potrošniki zahtevajo vedno več ekoloških proizvodov, želijo si jih v stanovanju in na delovnem mestu. Tako postaja vedno bolj jasno, da bosta notranji dizajn in arhitektura v prihodnosti postajala vedno bolj ekološka.