Ko želite preizkusiti ali ustvariti novo jed, upoštevajte, da prave začimbe spadajo k pravim jedem. Če bi radi, da v vašo kuhinjo zapiha svež veter, si pomagajte z naslednjimi namigi.

zacimbe5.jpg

Ujemanje hrane z začimbami:

* Paradižnik – česen, parmezan, origano, bazilika, balzamični kis
* Sladka paprika – balzamični kis, olive, kapre, česen, sojina omaka, ingver, kumina, timijan
* Špinača, blitva, ohrovt – rozine, sezamova semena, mlada čebula, česen, pinjole, koper
* Brokoli – temno sezamovo olje, mešanica gorčice in majoneze, sojina omaka, česen, pomaranča, grenivka
* Jajčevec – pekoča omaka, sezamovo olje, bazilika, česen, paradižnik, azijski črni fižol
* Koromač – lovor, paradižnik, parmezan
* Beluši – temno sezamovo olje, kapre, limona, koper, gorčica, parmezan, sojina omaka
* Fižol – peteršilj, limona, sezamova semena, sojina omaka, oljčno olje
* Gobe – balzamični kis, timijan, mlada čebula, peteršilj, drobnjak
* Korenje – kari v prahu, mešanica gorčice in majoneze, vse grenivke
* Krompir – rožmarin, česen, jogurt, pečena paprika, kari v prahu, drobnjak
* Koruza – maslo, čili v prahu, bazilika
* Kumara – sezamova semena, sojina omaka, sladkor in kis, koper
* Zelje – sojina omaka, temno sezamovo olje, ingver, jabolko, kumina, česen, sladkor in kis
* Artičoke – česen, origano, maslo, limona
* Pesa – orehi, limona, rožmarin, jabolko, koper

zacimbe4.jpg

Katere začimbe gredo k določenim jedem

Če ste še kuharski začetnik, se boste lažje znašli z nasveti, katere začimbe se najbolj ujemajo z določenimi jedmi.

1. Rižota z mesom – poper, timijan, majaron, rdeča paprika, belo vino, česen, čebula
2. Zelenjavni narastek – majaron, bazilika, muškatni orešček, čebula, beli poper
3. Gobova omaka – timijan, majaron, kisla smetana, peteršilj, belo vino, sojina omaka, čebula česen
4. Svinjska pečenka – kumina, paprika, muškatni orešček, česen, majaron
5. Telečja pečenka – poper, majaron, timijan
6. Pečen piščanec – rožmarin, sladka rdeča paprika, majaron
7. Zelenjavna juha – muškatni orešček, belo vino, beli poper, timijan, koper
8. Paradižnikova omaka – sladkor, origano, bazilika, poper, sladkor, česen, peteršilj
9. Morska rižota – vino (če pripravljate rdečo uporabite rdeče vino, če pa pripravljate belo rižoto uporabite belo vino), česen, limona, rožmarin, oljčno olje
10. Polnjene paprike – peteršilj, majaron, kumina, šetraj, česen, poper
11. Pečene ribe – česen, peteršilj, poper, rožmarin
12. Mleta pečenka – poper, majaron, bazilika, timijan, muškatni orešček, čebula, česen

zelissca_v_lonckih.jpg

Bodite izbirčni pri kupovanju začimb. Tudi če vam bo uspelo najti pravo kombinacijo začimb za vas, vam ne bodo v nikakršno pomoč, če bodo presuhe in brez arome. Zato je priporočljivo, da začimbe kupujete na tržnici ali pa jih gojite sami. Izberite vedno le sveže začimbe brez posušenih ali rjavih listov. Pazite, da imajo izrazit vonj. Sveže zavijte v vlažno papirnato brisačo in jih v plastični vrečki hranite v hladilniku.

Z različnimi začimbami lahko tako obogatite svojo jed, hkrati pa se naučite pripravljati jedi, ki za okus ne uporabljajo samo soli. Tako bo vaš jedilnik okusen in zdrav. Pa dober tek!