Srebrno kroštolo je prejel En bušić na tartufić slaščičarne Klasika. Za bronasto kroštolo pa so razglasili Kokosove rogljičke z muškatom osnovne šole Ivana Babiča Jagra Marezige ter Hroštole restavracije Manta.

Med tortami je posebno, najvišje priznanje naj torta Sladke Istre 2010, prejela Figola, fragola, fragolin slaščičarne Klasika. Zlato odličje sta se poleg slednje prejeli še torti Grand hotel Portorož podjetja Istrabenz Turizem in Štorja o figi in mandlju restavracije La Bellavita restaurant & bar. Bronasto odličje so si prislužile Sladka figa kafeterije Oro, Gozdna torta podjetja Mlinotest in Grajska torta iz Gostilne pod gradom.

Komisija je preizkušala in ocenjevala tudi sladka muškatna vina, med katerimi jih je s svojo dišečo in pristno aromo najbolj prepričal okus Sladkega muškata 2009 vinske kleti Vinakoper, so še sporočili iz Kopra.

V soboto in nedeljo bo na približno 90 stojnicah v Kopru mogoče poskusiti ali kupiti tradicionalne sladice iz Slovenske Istre in drugih delov Slovenije in značilne sladice iz tujih držav. Posebna pozornost bo namenjena zdravim sladicam, organizirano bo vodeno spoznavanje istrskih sladic.

Prireditelji obljubljajo bogat spremljevalni program s predavanji, kuharskimi delavnicami za otroke in odrasle in vodenim spoznavanjem istrskih sladic. Obiskovalci bodo lahko v živo spoznali, kako nastaja poročna torta, odvil pa se bo tudi slikarski ex-tempore.