V prostor vstopimo prav skozi vrata in ko je ta korak končan, vratom ne posvečamo več pozornosti. Prostorska ureditev ambienta je mnogo bolj privlačna, zato so vrata postavljena v drugi plan. Čeprav neopazno, pa imajo vrata vendarle odločilno vlogo pri doživljanju stanovanja.

vrata1.jpg

Vloga vrat pri ustvarjanju atmosfere v stanovanju in opredelitvi praktičnih značilnosti prostora je izjemno pomembna. Zaradi svoje dvojne narave, odprtosti in zaprtosti, lahko ustvarijo različna psihološka doživetja. Kar srh nas spreleti, če bi ostali zaprti v kopalnici ali stanovanju.

Harmonija vrat in prostora

Vrata so lahko izdelana iz različnih materialov: lesa, stekla, kovine, plastike in drugih umetnih materialov, ki pogosto posnemajo naravno strukturo lesa. Z različnimi barvami bomo dosegli različne ambientalne učinke. Lepo je videti, če barvo vrat uskladimo s pohištvom v stanovanju. Tako bomo stavbne elemente in pohištvo neločljivo povezali in dopolnili. Velikost in način obdelave površine pa jih bosta naredila opazne tudi, ko bodo odprta.

vrata2.jpg

Steklena vrata ustvarjajo v prostoru zanimive prostorske učinke, ki so povezani z vrsto in barvo izbranega stekla. Prepustnost dnevne in nočne svetlobe lahko ustvarja posebne dekorativne efekte, s pomočjo prozornega stekla pa bodo vrata postala povsem nevtralen element prostora.

Vrata kot estetski detajl

Tudi dimenzija vrat je pomemben element pri ustvarjanju prostorskih učinkov. Enokrilna vrata so ponavadi široka 80, 90 ali 100 centimetrov, namenjena pa so zapiranju dnevne sobe, kuhinje, spalnice. Za kopalnico in manjše prostore so na voljo tudi ožja vrata, ki so lahko široka le 70 centimetrov. Vhodna vrata pa najpogosteje merijo med 100 in 120 centimetrov.

vrata.jpg

Dvokrilna vrata lahko prostor spremenijo v unikaten, zato so zelo zanimiv estetski detajl. Takšna vrata so posebno zanimiva, ker prostor odprejo na drugačen način kot enokrilna. Pred nakupom vrat bodite pozorni tudi na kvaliteto zaradi toplotne in zvočne izolacije prostora. Obiščite strokovnjaka in skupaj z njim poiščite najustreznejšo rešitev.