Neprestane izboljšave

Marsikdo si želi takšnega razvoja in uspeha, kakršnega je doživel Dural, ki se je razvil v enega vodilnih proizvajalcev PVC-stavbnega pohištva v Sloveniji. Kje je »skrivnost«?

»Skrivnost našega uspeha je vsekakor sestavljena iz mnogih dejavnikov. Od vsega začetka gradimo koncept poslovne politike, ki temelji na poštenem odnosu do kupca in upoštevanju vseh njegovih želja. Skratka, želimo, da kupec z nakupom naših izdelkov dobi več, kot je pričakoval. Samo zadovoljen kupec se vrača in kupuje pri nas še druge izdelke ter priporoča našo blagovno znamko tudi drugim potencialnim kupcem. Zelo močan dejavnik uspeha pa so prav gotovo neprestane izboljšave naših izdelkov in storitev, predvsem v smislu vrhunske kakovosti vseh vgrajenih materialov in izboljšanih postopkov v procesu proizvodnje in montaže.«

Tako pravi Boštjan Karner, tehnični direktor podjetja Dural, kjer so zagotovo ponosni na svojo družinsko blagovno znamko, predvsem pa na več kot 60 zaposlenih delavcev. Svoje izdelke uspešno prodajajo v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici in na Hrvaškem.

»Skrivnosti« je še veliko. Kako se kupci odločajo za nakup PVC-oken, balkonskih in vhodnih vrat, panoramskih sten, rolet, polken, žaluzij, komarnikov in okenskih polic, vsega tistega torej, kar je v vašem proizvodnem programu? Kje naredijo največ napak?

»Opažamo, da se kupci velikokrat odločajo za nakup samo na osnovi cene. PVC-stavbno pohištvo ima izredno dolgo življenjsko dobo, zato mora biti kakovost glavni kriterij pri izbiri dobavitelja. Naši prodajni inženirji se trudijo, da kupcem čim bolj nazorno predstavijo vse značilnosti in prednosti naših izdelkov in storitev. Tako kupec dobi vse potrebne informacije, da se lahko odloči za nakup tudi na osnovi številnih prednosti, ki jih dobi z nakupom naših izdelkov.«

Vhodna vrata

Govorili bi lahko o oknih, vratih, senčilih in še o kakšnem izdelku iz Durala. Kjerkoli jih lahko najdemo, pa vendar se najprej s tem družinskim podjetjem srečamo, ko govorimo o vhodnih vratih. So pomemben del opreme slehernega doma, svojevrstna osebna izkaznica. Zato morajo biti dimenzijsko natančno izdelana in stabilna, da se zapirajo in odpirajo brez težav, ne glede na vremenske obremenitve. Povrhu vsega so vhodna vrata po pogostosti uporabe veliko bolj obremenjena kot okna. Zato toliko govorimo o vhodnih vratih.

O čem bi morali razmišljati recimo pri nakupu vhodnih vrat? So za napake krivi kupci, projektanti ali izvajalci del?

»Vhodna vrata so prav gotovo naš paradni izdelek. Kupci običajno premalo poznajo vse zahteve, ki jih morajo vhodna vrata danes izpolnjevati. Naši prodajni inženirji zato pri teh izdelkih še posebej poudarjajo vse prednosti naših vrat, predvsem v smislu ustrezne zaščite pred vlomom ter okovja, ki omogoča, da se vrata lahkotno zapirajo in obenem odlično tesnijo.«

Pri izdelavi vaših vhodnih vrat Galaxis uporabljate poleg običajnih materialov tudi nove, kot so dekorativni elementi iz nerjavnega jekla in peskanega stekla. Kako zagotoviti varnost, trdnost takšnih vrat?

»Novost naše prodajne ponudbe so vhodna vrata Galaxis. Pri izdelavi teh vrat uporabljamo poleg naših običajnih materialov (PVC) še nekatere nove materiale, kot so dekorativni elementi iz nerjavečega jekla (inox) in peskano steklo. Tako kot vsi drugi modeli vhodnih vrat so tudi vrata Galaxis standardno opremljena s protivlomnim okovjem, ki zagotavlja visoko stopnjo zaščite pred vlomom.«

Varčevanje z energijo

Boštjan Karner zagotavlja, da bo tudi v prihodnje njihova glavna skrb ustvarjati izdelke vrhunske kakovosti ter skrbeti, da bodo vsi izdelki kakovostno in hitro servisirani v garancijskem roku in tudi kasneje. Ob vsem tem je morda še najpomembnejša misel na varčevanje z energijo, saj se niti ne zavedamo, da je prav pri oknih izgubimo največ.

Tu pa je Dural specialist, saj neprestano razvijate kaj novega.

»Ja, res je. Varčevanje z energijo postaja ključni dejavnik pri načrtovanju oken in vrat iz obstoječih materialov, kakor tudi materialov, ki so še v fazi razvoja. Še letos, konec julija, bomo na trgu ponudili okna iz novega PVC-profila s šestimi komorami in vgradno globino profila okvira 88 mm. V razvoju imamo tudi okno, ki bo imelo izolacijsko steklo zlepljeno s krilom. Z zunanje strani bosta tako vidna samo okvir in steklo, krilo pa ne bo vidno. To okno bo imelo izredno dobre izolacijske lastnosti, na trgu pa ga bomo prvič predstavili spomladi prihodnje leto. Poleg profilov ima pomembno vlogo pri izolativnosti oken tudi steklo. Kupci se vse pogosteje odločajo za vgradnjo troslojnega stekla s faktorjem toplotne izolativnosti 0,7 W/m²K. Menimo, da bo to steklo v prihodnjih letih izpodrinilo danes največ uporabljano steklo s faktorjem 1,1 W/m²K.«

Lanskih novosti iz Durala je kar nekaj. Najprej so tu okna Euro-Dural Select, ki imajo polkrožno zaobljene zunanje robove. V vse modele oken je mogoče vgraditi sistem varčnega zračenja. Novost je tudi termično izoliran prag vhodnih vrat, ki preprečuje nastajanje toplotnih izgub in nastajanje kondenza na notranji strani praga.

Evropska skladnost

Za okna Euro-Dural Exclusiv je podjetje Dural pridobilo certifikat SIST 1018 najvišje kategorije (kategorija C). Se kupci sploh zavedajo, kaj pomeni takšen certifikat?

»Certifikat SIST 1018 najvišje kategorije (C) pomeni, da vsa naša okna izpolnjujejo najzahtevnejše kriterije glede vodotesnosti in zrakotesnosti, ki veljajo na območju EU. V okviru celovitega obvladovanja kakovosti proizvodnega procesa smo konec lanskega leta izpolnili kriterije za označevanje vseh naših izdelkov z oznako CE (evropska skladnost). Vsem našim kupcem predstavimo pomen vseh naštetih certifikatov in jih še posebej opozorimo, da so naša okna uvrščena na seznam energetsko učinkovitih oken Agencije RS za učinkovito rabo energije. Kupec lahko tako zaprosi tudi za dodelitev nepovratne subvencije.«

O varčevanju z energijo moramo razmišljati tudi pri nakupu in vgradnji rolet, polken, žaluzij … Koliko lahko prihranimo z njihovo pravilno izbiro?

»Pri varčevanju z energijo imajo zelo pomembno vlogo tudi rolete. Kupcem priporočamo predvsem roletne lamele, polnjene s poliuretansko izolacijsko peno, ki skupaj z okni pripomorejo k znatnemu izboljšanju toplotne izolacije objekta.«

Ste med redkimi, ki dajete za okna, vrata, police in montažo kar desetletno garancijo. Kako vam to uspe, saj prevzemate veliko tveganje?

»Na vse vrste oken, vrat in montažo dajemo deset let garancije, na senčila pa pet let. To nam uspeva predvsem zaradi vrhunske kakovosti vseh vgrajenih materialov ter nenehnih izboljšav, ki jih vključujemo na osnovi povratnih informacij s terena o funkcionalnem obnašanju vseh naših izdelkov.«

Novi proizvodni prostori

Boštjan Karner nam je ob tem razkril, da so kupili nove proizvodne prostore, v katerih bodo v začetku prihodnjega leta pognali že drugo avtomatizirano proizvodno linijo za PVC-okna in vrata, hkrati pa bodo pognali tudi novo proizvodnjo aluminijastega stavbnega pohištva in zimskih vrtov.

»S tem bomo naše proizvodne zmogljivosti povečali za več kot 100 odstotkov,« nam je na koncu dejal Boštjan Karner iz družinskega podjetja Dural, ki ga prepoznava vedno več ljudi. Tistih, ki odpirajo vrata, okna, spuščajo rolete, ki jih razvijajo in izdelujejo v Duralu.