Posledice osjega pika so odvisne od zdravstvenega stanja žrtve ter od količine vbrizganega strupa. Pri večini ljudi se ob piku pojavi le majhna oteklina, ki ji sledi draženje kože. Srbečica lahko traja nekaj ur. Pri določenih osebah to stanje traja več dni; spremljajo ga hude bolečine, slabost in omotica. Po piku ose lahko pride do zelo hude alergijske reakcije, ki privede do smrti. Poškodovano mesto moramo po piku oprati z večjo količino mrzle vode in ga namazati z antiseptično kremo, ki preprečuje vnetja in okužbe. Na boleči del polagamo hladne obkladke, ki jih po potrebi menjamo s svežimi. V primeru hujše reakcije ne oklevamo in čim prej poiščemo zdravniško pomoč.

Ose so predvsem plenilske žuželke. Hranijo se z različnimi vrstami žuželk, v poletnih mesecih pa se njihove prehranjevalne navade spremenijo, saj raje izbirajo cvetlične nektarje in zrele sadeže. Z ustnim aparatom na sadežih povzročajo razjede, zaradi česar zelo hitro pride do gnitja.

Da bi se izognili neprijetnostim ob njihovem piku in omejili škodo, ki jo povzročajo, priporočamo uporabo insekticida proti osam in sršenom v obliki aerosola, ki ga razpršimo tam, kjer se ose rade zadržujejo. Nanesena plast insekticida deluje učinkovito in podaljšano, uspešno pa nas varuje tudi pred muhami, komarji in drugim plazečim in letečim mrčesom.

Ose nad tlemi in v tleh tvorijo gnezda sive barve. Vedno izbirajo senčne lege. Še najraje gnezdijo v zidnih razpokah in v deblih starejših že odmrlih dreves. Osir je zgrajen iz mešanice sline ter ostankov prežvečenega lesa in lubja mlajših dreves. V povprečju lahko doseže premer 30 cm in vsebuje do 10000 živali. Za uničevanje gnezda prav tako uporabimo insekticid proti osam in sršenom v obliki aerosola. To je najboljša metoda, saj ose napademo iz primerne razdalje. Aerosol namreč aktivno snov nosi od 3 do 4 m daleč. To je zelo pomembno, ker so gnezda ponavadi na visokih, nekoliko težje dostopnih mestih. Način uporabe aerosola nam omogoča večjo varnost pred osjimi piki.

Sršeni podobno kot ose plenijo različne manjše žuželke, tudi čebele. V poletnih mesecih se raje odločajo za hrano rastlinskega izvora. Prehranjujejo se predvsem s sladkimi sadnimi sokovi, ki jih najdejo v jabolkih, grozdju, jagodičju, slivah in hruškah. Njihova gnezda lahko najdemo tudi v zapuščenih dimnikih in na podstrešjih. Podobno kot osja imajo tudi sršenova gnezda v povprečju med 30 in 40 cm premera. V njih je ponavadi nekaj sto žuželk. Kot zanimivost velja omeniti, da sršeni pri iskanju hrane letajo tudi do 1500 metrov od gnezda. Da bi jih kar najbolj učinkovito zatirali, prav tako uporabimo insekticid proti osam in sršenom v obliki aerosola. Glavna prednost tega izdelka je v sestavi, saj vsebuje dve aktivni snovi. Prva hitro deluje na škodljivca, druga pa je dlje časa aktivna na poškropljeni površini. Zato lahko izdelek uporabljamo na gnezdih škodljivcev. Vsebuje aromo in odvračalo, ki preprečujeta povratek os ali sršenov na mesta, kjer smo ga razpršili.

Za zaščito pred drugimi žuželkami, ki prav tako motijo brezskrbno preživljanje poletnih dni v naših bivalnih prostorih, uporabimo univerzalni insekticid proti vsem vrstam mrčesa v obliki aerosola, ki ga razpršimo po prostoru. Deluje takoj in podaljšano. S tem ohrani prostor še dolgo brez žuželk, hkrati pa ga osveži s prijetnim vonjem.