Londonski festival oblikovanja je eden izmed pomembnih vsakoletnih dogodkov. Letos se bo zvrstil sedmič zapored, na njem pa se bodo predstavila svetovna imena oblikovanja, mnogi talentirani mladi ustvarjalci, razstavljavci in drugi. Na devetdnevnem festivalu se bo zvrstilo več kot 200 dogodkov, ki jih bo pripravilo 160 partnerskih organizacij z vsega sveta.

Večina dogodkov na festivalu je brezplačnih in se dogajajo na ulicah Londona. Poleg tega, da festival predstavi številne talentirane oblikovalce, je hkrati tudi komercialni dogodek, ki ustvarjalce povezuje z bodočimi poslovnimi partnerji. Program festivala je sestavljen iz številnih mednarodnih razstav, prav tako pa je namenjen tudi prodaji že znanih produktov industrijskega oblikovanja in predstavitvi novih.

Letos so izjemno popularni vsi ročno izdelani ali dodelani produkti. Osebna nota daje izdelku nekaj več in ga spreminja v unikat, zato postajajo obrti znova vedno bolj cenjene tudi v svetu industrijskega oblikovanja. Poleg festivala pa bo potekal tudi konkurenčni Anti Design Festival.

fest.jpg

Size + Matter je vsakoletni projekt londonskega dizajnerskega festivala, ki raziskuje dinamiko med materiali, proizvodnimi procesi in oblikovalcem ali arhitektom. Oblikovalec Paul Cocksedge je za letošnjo razstavo pred Kraljevsko festivalsko dvorano v Londonu na reki Temzi pripravil instalacijo Drop, imaginaren kovanec v nadnaravni velikosti, ki spodbuja mimoidoče, da prispevajo svoj drobiž. Zaradi radodarnosti ljudi bo zaradi darovanih penijev kmalu povsem »bakren«.

fest1.jpg

Spektakularna instalacija na londonskem trgu Trafalgar je delo oblikovalcev Clemesa Weisshaara in Reeda Krama, ki jo je podprlo podjetje Audi. Njun projekt Outrace omogoča gledalcem na prizorišču in tistim, ki si bodo rezervirali svoj »prostor« na spletni strani outrace.org, da upravljajo z osmimi industrijskimi roboti na Audijevi proizvodni liniji.

fest2.jpg

Središče festivala je center Sackler v Muzeju Alberta in Viktorije, ki med njim gosti številne projekte in razstave. Med njimi je projekt poljskega oblikovalca Oskarja Ziete Vrt Johna Madejskega, ki uporablja stisnjen zrak za oblikovanje jekla v tridimenzionalne objekte. Velika instalacija iz visoko poliranega jekla poudarja stopnice, ki vodijo do bazena na vrtu muzeja.