Izkušnje mnogih pravijo, da je prenavljanje starih objektov težje in dražje kot podiranje starih zidov in gradnja novih. O tem je razmišljal tudi Jože Drofenik, direktor podjetja Sloving d.o.o., ki omenjeno hišo prenavlja in nova stanovanja tudi trži. Po natančnejšem ogledu hiše, ki so jo gradili od leta 1947 do 1950, je ugotovil, da bi bilo rušenje napaka. Pri ločenem ocenjevanju zatečenega stanja stavbe so namreč strokovnjaki gradnje, statike in energetike v svojih strokovnih presojah prišli do enakega zaključka, in sicer, da gre za eno kvalitetnejših gradenj. »Upam, da bodo čez 60 in več let enako trdili tudi za našo prenovo,« verjame Jože Drofenik.

Hiša je namreč zelo kakovostno grajena iz enojne opeke, obodni zidovi so široki 56 centimetrov v pritličju, 46 v prvem in 36 centimetrov v drugem nadstropju. Opeka pa je odličen akumulator toplote, kar bodo s pridom izkoristili. Fasada bo imela kar 14 centimetrov debelo toplotno izolacijo (novi pravilnik o gradnji zahteva najmanj 12 cm) in zaključni sloj, kar bo preprečevalo zunanje vplive na akumulirano toploto zidov. Pod streho, katere odlično ohranjena lesena konstrukcija potrjuje kakovost del izpred mnogih let, bodo vgradili 20-centimetrski sloj toplotne izolacije.

Temu primerno bo stavbno pohištvo. Okna bodo iz petkomornih PVC-profilov z okovjem višjega kakovostnega razreda. Po EU-standardu bo tudi dvojna zasteklitev z ojačano zvočno in toplotno izolacijo (4-16-4, K 1,1/32 dcb). Zunanje okenske police bodo, da bi se izognili toplotnim mostovom, iz aluminija z ustrezno izolacijo, notranje pa iz PVC. Vhodna vrata bodo enokrilna z ustrezno požarno in zvočno zaščito. V notranjih prostorih bodo drsna vrata z lesenimi podboji in mizarsko izdelanimi krili. Predelne stene med stanovanjskimi enotami bodo izdelane iz mavčno-kartonskih plošč (knauf) s kovinsko nosilno podkonstrukcijo debeline 22 cm in zvočno izolacijo, stene med posameznimi prostori stanovanja pa debeline 10 cm.

V vseh etažah stanovanjskega objekta, razen v kleti, bo nova armiranobetonska plošča s primerno hidro- in toplotno izolacijo. Finalni tlak kleti bo armiranobetonski estrih, zaščiten s protiprašnim premazom. Vse talne površine stanovanjskih enot v etažah bodo prekrite s parketom (poudariti velja, da bodo uporabili obnovljen stari parket, kakršnega danes ne najdete več!) ali laminatom na cementnem estrihu s toplotno izolacijo, razen kopalnic, ki bodo prekrite s keramiko, in povezovalnega hodnika med stanovanji, kjer bo naravni kamen ali keramika.

Vse našteto in še kaj bo torej znatno prispevalo k energetski varčnosti prenovljenega objekta. Doslej so namreč za ogrevanje skupaj okoli 120 samskih sob in stanovanj (od 340 do 400 ljudi) v treh etažah z neto stanovanjsko površino 2000 kvadratnih metrov porabili več kot 80.000 litrov kurilnega olja na leto, kar pomeni med drugim tudi več kot 212 ton izpustov CO2 ter 318 kg/h NOx ter CO v zrak! Letni izkoristek pa je bil le 73,6-odstoten. Po izračunih bodo zaradi načrtovanih ukrepov po novem v štirih etažah (uporabili bodo še del neizkoriščenega in neizoliranega tretjega nadstropja in tako pridobili skupno 2500 kvadratnih metrov neto stanovanjske površine, s kletjo, hodniki in stopnišči je bruto površine 3900 kvadratnih metrov), v katerih bo skupno 48 stanovanj različnih kvadratur, porabili le 22.600 litrov kurilnega olja na leto in s tem znižali izpuste CO2 na 59,9 tone na leto ter NOx in CO na 31 kg/h. To torej pomeni, da bodo s prenovo ovoja objekta, posodobljeno kotlovnico z zmanjšano močjo, a večjim izkoristkom kotla, in drugimi ukrepi zmanjšali porabo kurilnega olja kar za 72 odstotkov. Tako bo za enak delež (72 odstotkov) zmanjšano izločanje toplogrednih plinov (CO2), izločanja Nox in CO pa bo kar za 90 odstotkov manj. Vse to je za idilično okolje Golnika še kako pomembno!

Nenazadnje bodo svoj odnos do neokrnjene narave v okolici hiše pokazali tudi novi stanovalci sami s svojimi bivanjskimi navadami. Vsako stanovanje bo imelo namreč poleg lastnega števca porabe električne energije in vode tudi števec porabljene energije za ogrevanje. Prav gotovo je to primer za zgled, zato ga bomo z zanimanjem spremljali tudi v prihodnje. Prenovo naj bi končali predvidoma septembra, če pri delu ne bo nepredvidenih ovir ...