V praksi to pomeni, da investitor gradi sam ali s svojo ekipo ali pa da vodi celotni inženiring gradnje, posamezne segmente gradnje pa izvajajo podizvajalci. Tak način gradnje individualnih objektov je tudi finančno najbolj ugoden, seveda pa zahteva veliko lastnikovo angažiranje, pa čeprav, karikirano, niti enkrat ne prime za lopato.

Marsikdo je sicer prepričan, da sam ni sposoben voditi tako velikega projekta, vendar izkušnje mnogih kažejo, da takega načina gradnje ne spremljajo večje težave, še posebej pa je ta gradnja zanimiva ob aktualnem dogajanju na trgu, ko pred izvajalci različnih del ne stojijo več vrste investitorjev, ampak je ponudba izvajalcev večja od povpraševanja.

Načrt je temelj

Pri hišah navadno pravimo, da je najpomembnejši temelj, pri gradnji v lastni režiji pa to velja še toliko bolj. S temeljem mislimo predvsem dober načrt oziroma gradbeno dokumentacijo za PGD (projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja) in tudi PZI (projekt za izvedbo), in seveda material, ki je prijazen do uporabnika in tudi izvajalca del. Dober načrt je zlata vreden in že sam po sebi zagotavlja, da bo objekt v končni podobi kakovosten, hkrati pa po svoje sili vse izvajalce, da se ga strogo držijo, le tako namreč dosežemo zahtevano kakovost gradnje. Sistem Ytong pa je še dodatno jamstvo za kakovostno gradnjo, kajti gradnja z velikimi bloki, ki se jih med seboj lepi s tankoslojno lepilno malto, je za povprečno natančnega graditelja enostavna in hitra, nenatančen in površen graditelj ali zidar pa bi imel velike težave. In kaj je lahko pri novogradnji lepšega, kot so lepo in ravno zidani zidovi, pri katerih že na daleč prepoznate dobrega izvajalca, skrbnega lastnika in odličen material?

Tipske hiše

Podjetje Xella ima v svoji ponudbi tudi tipske hiše. Te so zaradi osnovnega materiala sten in gradbenih rešitev nizkoenergijske, z računsko porabo energije za ogrevanje 30 kWh/m² oziroma 3 litre kurilnega olja na m² bivalne površine na leto (3-litrska hiša), ali varčne – grajene s termoblokom Ytong debeline 40 cm, kot enoslojna zidna konstrukcija brez dodatne toplotne izolacije na zunanjih zidovih, se lahko deklarirajo kot energijsko varčne hiše, s porabo energije za ogrevanje od 50 do 55 kWh/m² oziroma od 5 do 5,5 l olja/m² bivalne površine.

Seveda pa marsikoga zanima predvsem, kaj dobi za ponujeno ceno. Iz priložene tabele so razvidne cene nekaterih hiš, s tem da so nizkoenergijske hiše označene z dvema zvezdicama.

Obseg materiala in načrti

In kaj podjetje Xella ponuja v paketu za omenjene cene? Gradbeni material Ytong za izvedbo konstrukcij zunanjih zidov iz termoblokov debeline 40 cm, notranjih nosilnih zidov debeline 25 cm, predelnih sten debeline 15 cm, vertikalnih vezi iz protipotresnih zidnih blokov PTB, PZB, preklad za premostitev okenskih in vratnih odprtin, opaža in toplotne zaščite zunanjega roba medetažnih konstrukcij iz L-elementov, horizontalnih, poševnih in kolenčnih vezi ter horizontalnih nosilcev iz U-elementov, medetažnih in strešnih konstrukcij iz plošč Ytong v ponudbah, ki jih vključujejo, ter lepilno malto za zidanje.

Potem sta tu še tipska projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) – načrt arhitekture, gradbenih konstrukcij ter strojnih in elektro inštalacij – ter projekt za izvedbo (PZI) s podrobnimi izvedbenimi detajli, armaturnimi načrti, popisi del in predizmerami, specifikacijami potrebnih materialov in drugim v skladu s pravilnikom o vsebini projektne dokumentacije. V sklopu ponudbe oziroma cene sta tudi prevoz materiala na gradbišče v točno definiranem obsegu ter polaganje stropnih in strešnih plošč Ytong z avtodvigalom (Hiab), kjer so vključene v ponudbo (pri polaganju plošč je stranka dolžna zagotoviti asistenco najmanj treh oseb). Število prevozov na gradbišče je omejeno in se izvede s kamioni s prikolico, praviloma po etažah.

Pri Xelli pa so mislili tudi na drobne pozornosti, kot sta orodje (komplet gradbenega orodja Ytong, lopatici širine 400 in 250 mm, mešalo za izdelavo lepilne malte Ytong, deska za izravnavo, gumijasto kladivo in vedro) in izobraževanje za gradnjo (demonstracija gradnje na gradbišču po predhodnem dogovoru).

V ponudbo pa niso vključeni betonska dela, hidroizolacije, ostrešje, strešna kritina, stavbno pohištvo in izvedbena dela, ogled parcele, izdelava vodilne mape z urbanističnim delom, dodelave ali predelave projekta, zunanje ureditve, kot na primer oporni zidovi, pridobivanje soglasij in drugo, kot tudi ne modifikacije projekta. Dodatno pa Xella ponuja tudi najem tračne žage, orodja, ki ga še kako priporočamo.