In potem parkirajo na dvorišču. Tu se spet pojavijo številne težave, tako da skoraj vsak lastnik avtomobila kmalu ugotovi, da potrebuje ali garažo ali nadstrešek, ki prinaša številne prednosti. Tudi zato smo malo pogledali naokoli in posneli nekaj različnih izvedb nadstreškov.

Naj takoj povemo, da je bil edini ključ izbora uporabnost, se pravi sam nadstrešek. Nismo ocenjevali primernosti in oblikovanja, ampak smo izbirali le nadstreške. Tako lahko na fotografijah vidite marsikaj, predvsem pa zagotovo tudi to, kako je pomemben temeljit premislek o gradnji manjših enostavnih objektov za lastne potrebe, za katere ob gradnji ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja ali, kot nekoč, lokacijske informacije.

Kje je torej problem? Marsikdo je prepričan, da enostavni objekt na njegovem zemljišču ne bo kazil podobe celotnega objekta. Pogosto te objekte gradijo naknadno, rezultati pa so takšni in drugačni in najbrž lahko upravičeno dvomimo, da bi se pod objekte na fotografijah podpisali res vsi arhitekti, ki so oblikovali stanovanjske hiše. Ne gre samo za to, da objekt ne kazi podobe. Še težje je doseči, da tak nadstrešek popestri in dopolni hišo in njeno okolico ter hkrati poskrbi za zaščito vozila.

In kakšen je naš nasvet? Odločite se za moderen nadstrešek, ne, raje za tradicionalnega ... Ne, naš edini nasvet je, da ob odločitvi za gradnjo nadstreška res temeljito premislite in morda za nasvet povprašate kakšnega arhitekta, ki bo znal nadstrešek vklopiti v okolico vaše stanovanjske hiše, medtem ko je samostojne nadstreške vseeno nekako lažje oblikovati in uskladiti z obstoječim objektom.

Enako velja tudi za večstanovanjske hiše. Novejši objekti imajo garaže praviloma v kleteh, številni starejši objekti pa parkirna mesta ob večstanovanjskih hišah. In potem so tu večne težave zaradi strahu pred točo poleti in z zaledenelimi šipami na avtomobilih pozimi ...