Prenovo zgradb vrtca Manka Golarja v Gornji Radgoni so začeli januarja lani. Prenova prve stavbe je bila končana v rekordnem času. Gre za prvi primer celovite energetske prenove javne stavbe pri nas. Z njo so dosegli pasivni standard (energetsko število oziroma porabo energije, ki je v sezoni manjša od 15 kWh/m2 oziroma 1,5 litra kurilnega olja/m2), z rabo obnovljivih virov energije in učinkovito rabo energije pa tudi zmanjšujejo onesnaževanje okolja.

Obnova

Projekt temelji na strokovnih dognanjih Gradbenega inštituta ZRMK iz Ljubljane. Njegovi strokovnjaki so opravili energetski pregled in pripravili študijo izvedljivosti obnove za stavbi vrtca Manka Golarja. Obnova je zajela gradbeno sanacijo posameznih ključnih elementov ovoja stavbe: strehe (odstranitev okolju in človeku nevarnih salonitnih plošč), fasade, oken in tal. Potekala je v več fazah: povečanje energetske učinkovitosti sten na pasivno raven z obnovo strojnih napeljav prek celovite obnove obstoječega sistema centralnega ogrevanja in prehoda na toplotno črpalko, posodobitev sistema centralnega prezračevanja s hkratnim uvajanjem tehnologije vračanja toplote odpadnega zraka, uporaba obnovljivih virov energije (sprejemniki sončne energije) za pripravo tople vode, obnova dotrajane vodovodne napeljave in električne napeljave v skladu z energetsko obnovo (varčne sijalke).

V vrtcu so zamenjali tudi dotrajano opremo in jo nadomestili z novo, ki je izdelana iz otrokom prijaznih materialov in je stimulativnih barv. Prenova poleg zmanjšanja porabe energije, potrebne za ogrevanje, zajema tudi učinkovito naravno osvetljevanje in poletno senčenje. Izboljšana je bila izolacija stavbe, vključno s stavbnim pohištvom, ki ga je izdelalo podjetje Internorm. Obiskovalca še najbolj navduši dejstvo, da ima objekt velika okna in je do najmlajših bivanjsko zelo prijazen.

Stavbno pohištvo Internorm

Stavbno pohištvo Internorm je investitor vključil zaradi njegove kakovosti. Internormovi izdelki imajo certifikat za energetsko varčnost, kar je pri gradnji, ki je z 1,6 milijona evrov in 50 odstotki nepovratnih sredstev sofinancirana iz norveškega finančnega mehanizma, še posebej pomembno. Kot so nam povedali v predstavništvu Internorma za Slovenijo, sta pri pasivnih hišah zelo pomembni dve vlogi oken: kljub velikim steklenim površinam zmanjšujejo toplotne izgube in omogočajo pridobivanje toplote iz sončne svetlobe. To dvojno vlogo odlično izpolnjujejo Internormova okna. Ta lahko pri izolacijskih steklih, ki se uporabljajo pri pasivnih hišah (troslojna), dosežejo vrednost toplotne izolacije 0,8 W/m²K. Za doseganje teh vrednosti so pomembni: visokoizolacijsko steklo, okvirji, termično optimirana povezava robov ter strokovna in termično optimirana montaža po standardu Ral. Pomembno je tudi, da zaradi dobre izolacije toplota ostane v hiši in so vse površine v prostoru enako tople, tako da ne prihaja do asimetrije svetlobne energije zunanjih sten in do pojava prepiha.

Internorm - svoboda oblikovanja oken

Okna oblikujejo pročelje hiše bolj kot kateri koli drug gradbeni element. Okna določajo slog in videz vsake hiše. Internormova okna so primerna za vse novogradnje, starejše stavbe in sanacije. Poleg številnih barvnih različic in izvedb so na voljo tudi različne oblike: balkonskih in dodatnih vhodnih vrat, različne oblike oken ter velik izbor barv, stekla itd. Internorm ustvarja vrhunska okna in vrata za trajno varstvo okolja in udobje bivanja, kar izboljšuje življenjsko kakovost in izpolnjuje visoke oblikovne zahteve.

Vodilni v ponudbi za pasivne hiše

Če za oblačila velja, da so človekova druga koža, potem lahko kot našo tretjo kožo označimo hišo oziroma dom. Več kot 90 odstotkov življenja preživimo v zaprtih prostorih, bodisi doma, v službi ali v stavbah, kjer preživljamo svoj prosti čas. In ker je za dobro človekovo počutje v bivalnem okolju zelo pomembna svetloba, ne moremo mimo dejstva, da so okna odločilen dejavnik dobrega počutja. Internormova okna, ki imajo 78-letno tradicijo, so primerna za vse novogradnje, starejše stavbe in sanacije, s kar sedmimi certifikati za pasivne hiše pa je Internorm vodilni evropski ponudnik oken na tem področju.

Idealna klima

Z gotovostjo lahko zapišemo, da so delavci vrtca in najmlajši varovanci dobili izjemno prijazno okolje. V starem vrtcu je povsod pihalo in bilo je hladno, v novem pa je klima izjemno prijazna; ni prepiha, sama zgradba pa deluje zelo toplo. Obiskovalec opazi, da je objekt pasivna gradnja, le po tem, da ima dvojna zunanja vrata. Preprosto rečeno, v notranjosti so dodali zidani vetrolov s toplotno zelo dobro izoliranimi vrati. Zunanja vrata niso izdelana po standardih pasivne gradnje, so pa zato notranja. Vsa okna in vrata se zlahka odpirajo, kar govori o dobrem okovju. Ravnateljica vrtca Breda Forjanič sicer pravi, da je po nekaj mesecih bivanja težko ocenjevati vse prednosti pasivne gradnje, zagotovo pa že zdaj lahko reče, da so z objektom več kot zadovoljni. Počasi se bodo navadili tudi na zapiranje zunanjih vrat oziroma vrat v vetrolovu. »Oken in stavbnega pohištva mi ne morem ocenjevati glede kakovosti, zagotovo pa so odlična že zato, ker segajo od tal do stropa. So velika in našim otrokom omogočajo kakovostno bivanje, predvsem pa so dober zvočni in toplotni izolator,« je povedala Forjaničeva. Dodala je, da je steklo kaljeno in tako primerno za igralnico. Poudarila je, da bi morala biti kaljena stekla obvezna za vse vrtce. Rešitev, pri kateri otroke pred stikom s steklom varuje posebna ograja, ni ustrezna.

Nad okni igralnic so nameščene velike tende, ki dodatno poskrbijo za senčenje in preprečujejo pregrevanje stekel. Vse so opremljene z avtomatskim sistemom zapiranja v primeru premočnega vetra. Po besedah direktorice je v zgradbi v zimskih mesecih toplo. Prostori se tudi čez noč ne shladijo, ogrevanja pa skoraj ne potrebujejo. »V prejšnjem vrtcu so bile razmere katastrofalne. Ves čas je bilo treba nekaj obnavljati. Občina se je zdaj odločila za celovito in kakovostno obnovo, s čimer je poskrbela za kakovostno bivanje otrok več generacij. Sredstva, ki jih je prej metala skozi okno za ogrevanje in drago vzdrževanje, bo lahko odslej namenila za nove projekte – upam, da tako optimalne, kot je bila obnova našega vrtca,« je še povedala direktorica vrtca Breda Forjanič.