Svežina hladu

Svežina, ki jo omogoča klimatizacija, bo prijetna samo, če se držimo pravil uporabe klimatske naprave. Klimatizacija je mehansko prezračevanje prostora, pri katerem so temperatura, vlažnost, prezračevanje in čistoča zraka kontrolirani, sodobne klimatske naprave pa omogočajo uravnavanje vseh štirih parametrov. Z delovanjem naprave moramo doseči stanje, ko ne čutimo niti hladu niti vročine in je gibanje zraka prijetno oziroma ga ne čutimo, zrak pa se sme zdeti ne suh ne vlažen.

Na toplotno ugodje v prostoru vplivajo štirje omenjeni dejavniki, ki se med seboj prepletajo: temperatura zraka, relativna vlažnost zraka, hitrost gibanja zraka ter toplotno sevanje. Poglejmo, kaj o njih pravi Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb. Primerna temperatura zraka je od 22 do 26 stopinj Celzija, priporočena pa od 23 do 25 stopinj Celzija, relativna vlažnost naj bo od 40- do 60-odstotna, priporočena hitrost zraka v času hlajenja pa le 0,15 m/s. Uporaba klimatskih naprav je priporočljiva in je pomemben dejavnik za preprečevanje neželenih učinkov visokih temperatur v obdobjih velikih obremenitev z zunanjo toploto. Nepravilna uporaba klimatskih naprav, doma ali na delovnem mestu, pa lahko povzroči zdravstvene težave. Svežina, ki jo prinaša klimatska naprava, bo prijetna samo, če se držimo nekaterih pravil uporabe.

Pravila uporabe

Osnovno pravilo uporabe klimatske naprave je, da temperatura ne sme biti prenizka glede na zunanjo temperaturo. V obdobjih vročine je optimalna temperatura prostora od 23 do 25 stopinj Celzija in priporočeno je, da temperatura v klimatiziranem prostoru ni več kot 5 do 8 stopinj Celzija nižja od zunanje. Relativna vlažnost v prostoru naj bo od 40- do 60-odstotna. Klimatska naprava naj bo nameščena tako, da osebe v prostoru ne občutijo neprijetnega gibanja zraka.

Zaradi nepravilne uporabe lahko pride do nekaterih zdravstvenih težav, kot so težave z dihali, neprijetno počutje zaradi prevelikih temperaturnih razlik pri prehajanju med hlajenimi in nehlajenimi prostori, pri povečani vlažnosti obstaja tudi nevarnost razmnoževanja mikroorganizmov. Po drugi strani presuh zrak lahko povzroči srbenje kože, pekoče grlo in oči. Tako lahko klimatske naprave, katerih filtri niso redno čiščeni in vzdrževani, povečajo prisotnost snovi, ki lahko povzročajo zdravstvene težave, enako velja tudi za klimatske naprave v avtomobilih.

Kako torej uporabljati klimatsko napravo? V osnovi med uporabo klimatske naprave zaprite okna in vrata. Čeprav klimatska naprava prezračuje prostor, je kljub temu priporočljivo občasno na hitro odpreti okno in prostor dodatno prezračiti, kajenje v prostorih pa je danes tako in tako praviloma preteklost. Termostat nastavite na temperaturo 3 do 4 stopinje nižje od zunanje temperature, predvsem pa vedite, da najnižja možna temperatura, ki jo naprava omogoča, ne pomeni hkrati najboljše klimatizacije.

Po ohladitvi prostora preverite nastavitev regulatorja vlažnosti, saj to izboljša počutje in tudi prihrani energijo. Za ohladitev prostora je potreben čas in nastavitev termostata na najnižjo možno temperaturo ga ne bo skrajšala. To pomeni, da je najbolj potratno in hkrati za uporabnika prostorov neprijetno ter morda celo nevarno za razvoj bolezni le občasno vklapljanje klimatske naprave s polnim pihanjem. Naj bo stalno vklopljena, termostat pa je tisti, ki skrbi za uravnavanje vseh parametrov. In to je tudi eden izmed razlogov, zakaj vam priporočamo nakup kakovostnih klimatskih naprav s termostati, ki naj imajo tudi možnost časovnega vklopa (ali celo daljinskega, po telefonu), da se lahko ohlajanje vklopi že pred vašim prihodom domov. Da o tem, da bi morale biti vse klimatske naprave v energijskem razredu A (za hlajenje in gretje, če je naprava namenjena tudi gretju), niti ne govorimo.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja, Horizont Maribor, Gorenje Velenje