Nanoroboti čistijo zrak – Airdrop, Marija Laura Potočnik

_01.jpg

Airdrop je nov način za ohranjanje svežega zraka in čistega življenjskega okolja, ki nadomešča sesalnik, metlo, filtrator, ionizator zraka ter krpe za prah.
Odlično rešitev ponuja v eni sami napravi, ki ni večja od navadne pomaranče. Oblikovan je tako, da lahko lebdi v prostoru in filtrira zrak, ki ga dihate. Kadar pa zazna, da je sam doma, se iz njega spusti roj neštetih mikroskopsko drobnih nanorobotov, ki se razpršijo po vseh površinah in kotih ter očistijo stanovanje vse nesnage. Airdrop pridobiva energijo tako, da jo ‘krade’ drugim napravam in telesom, ki oddajajo toploto (televizor, zaslon, radiator…). Za polnjenje je potrebnih pičlih 36 stopinj Celzija tako, da ga lahko polni tudi človek, ko ga vzame v roke.

Odnesi svojo kuhinjo na jedilno mizo - Cooking Tray, Marko Vurzer

_02.jpg

Ali moramo res kuhati v kuhinji za štedilnikom, uporabljati posodo, hrano postreči na krožnike in potem še vse skupaj pomiti? Zakaj ne bi za vse skupaj uporabili le ene večnamenske naprave? S kuhalnim pladnjem Cooking Tray več jedi hkrati pripravimo na različne načine. Grelno ploščo, ki je sestavljena iz mnogih nanodelcev, katerim lahko določimo obliko in temperaturo, upravljamo na dotik. Izberemo lahko 2D-obliko površine, ki bo segreta, in tudi 3D-obliko, kar pomeni, da poljubni segreti površini določimo tudi globino. Po uporabi kuhalni pladenj izklopimo, da kuhalna plošča postane zopet ravna, njeno površino pa preprosto speremo z vodo.

Kuhališče in pomivalni stroj v enem – Kithceneye, Vito Vlašić

_03.jpg

Kitcheneye predstavlja na steno pritrjeno kuhinjo z najnujnejšimi dodatki. V bivalnem prostoru uporabnika zavzema zelo malo prostora zaradi kombiniranega pomivalnega stroja in kuhalne pripravljalne plošče. Ko nehamo kuhati, pustimo posodo na mestu, steklena drsna vrata pa zaprejo delovno območje ter ga spremenijo v pomivalni stroj. Na levi je dvodelna hladilna omara, pod delovno površino pa je večnamenska odlagalna naprava z možnostjo ločevanja odpadkov. Nad kuhalno ploščo je napa z osvetljavo in sistemom za pranje posode. Vse funkcije kuhinje se nastavijo v upravljalnem centru na sredini aparata.

Pranje in sušenje prihodnosti – Laundripot, Hana Kovačič

_04.jpg

Laundripot ponuja celovito rešitev za shranjevanje in vzdrževanje oblačil, hkrati pa uvaja revolucionaren koncept reciklaže oblačil. Umazane kose oblačil vržemo v koš, kjer jih programska oprema zazna in izbere, jih očisti in vakuumsko shrani. Naprava deluje na dveh ravneh: čiščenje in shranjevanje ter reciklaža in 3D-tisk. Ko si zaželimo določen kos oblačila, ga izberemo na zaslonu, Laundripot pa ga zlikanega dostavi na obešalniku. Tridimenzionalni tiskalnik »natisne« kos oblačila, krojenega po merah uporabnika, pri čemer uporablja tekstil v obliki nanodelcev, ki jih pridobi iz rabljenih in zavrženih oblek ali kartuše. Kroj vnesemo sami ali pa ga izberemo na spletu.

Kuhinjska napa, ki posreduje recepte - Ta Alla, Vanja Vrbanec

_05.jpg

Ta Alla je sodobna kuhinjska napa s hladilnikom, ki jo upravljamo na dotik, ki je obenem tudi stekleni usmerjevalec plina. Njena posebnost je, da uporabniku omogoči dostop do kuhinjskih receptov z vsega sveta. Na zaslonu Ta Alle z dotikom aktivirate program, ki je prek spleta povezan s programom zemljevidov, kjer lahko virtualno potujete iz enega mesta v drugo. Aktivacija z dotikom na izbrano mesto ponuja ogromno kuhinjskih receptov, ki so značilni za izbran cilj. Vsak recept pokaže tudi sestavine ter način kuhanja. Posameznik lahko odda svoj recept na splet in sodeluje v svetovnem ciklusu izmenjave.

Kuhinjski stolp varčuje s prostorom - The Tower Kitchen, Damjan Gobec

_06.jpg

Kuhinja Tower Kitchen je, ko je ne uporabljamo, zložena – elementi so naloženi eden na drugega v stolp, ki ga lahko pomaknemo v kot, zložijo pa se tudi sami vase, s čimer pridobimo dodaten prostor. V treh elementih Tower Kitchen je zajeto vse, kar kuhinja potrebuje: miza, hladilnik z zamrzovalnikom, indukcijska plošča oziroma 3D-tiskalnik hrane, pomivalni stroj in dovolj prostora za posodo. Vrata in predali se odpirajo s pomočjo senzorjev, drugi ukazi se vnašajo prek zaslona na dotik. Gibanje in pritrjevanje elementov je osnovano na magnetnem polju, zato kuhinjo pripravimo in pospravimo brez napora.

Najsodobnejša tehnologija v kuhinjski steni – Wodwa, Miha Feuš

_07.jpg

Koncept kuhinjske stene Wodwa vsebuje glavni modul s pomivalnim strojem, hladilnikom, pečico, prostorom za shranjevanje, indukcijsko kuhalno ploščo in pomivalnim koritom s prilagodljivo armaturo. Hladilnik hladi z zvočnim pogonom, večina vode se reciklira s pomočjo povratne osmoze, pomivalni stroj s paro pomiva in dezinficira s plastjo nanodelcev prevlečeno posodo, koš za smeti pa s senzorjem zazna vrsto smeti in jih temu primerno razvrsti. Računalnik nadzira rast rastlin v aeroponičnem vrtu, svetlobo pa rastline dobijo po optičnih kablih od zunaj. Koncept je v celoti prilagodljiv uporabniku, saj površine, prevlečene z elektronskim papirjem, spreminjajo barvo. Glavni materiali so les iz lokalnih dreves, biorazgradljivi polimeri in aluminij.

Za najljubši slovenski oblikovalski koncept na natečaju Design Lab 2010 lahko glasujete tukaj.