Večji prostor – igrišče za kontraste

V salonu italijanskega pohištva Komm.ing so v ospredju večne črno-bele kombinacije, pojasnjuje Sonja Kristančič. »Barvo temnega hrasta pri regalih in pohištvu je zamenjala črna lakirana barva v mat ali visokosijajni izvedbi. Barve, ki bodo v prihodnje nakazovale trende, so zemeljske temnejše v kombinaciji s svetlejšimi,« pravi Kristančičeva. Pohištvo iz orehovega lesa je letos zelo moderno, saj ima bogato strukturo in se lepo kombinira tako s svetlimi kot temnejšimi odtenki. Steklene površine so nekoliko obogatene v smislu odboja svetlobe in barv – steklo je lakirano ali pa ima videz ogledala.

Blazine na oblazinjenem pohištvu ustvarjajo kontraste s sedežno garnituro. Pojavljajo se tudi cvetlični vzorci v črno-beli kombinaciji oziroma kombinaciji bele z rdečo, bordo, zeleno, rjavo, oranžno ali vijolično. »Naši kupci si večinoma v svojem domu želijo elegance, ki jo začinijo z barvo,« pojasnjujejo v salonu Komm.ing. »Barve pohištvo poudarijo ali skrijejo, da se zlije z okolico. Ni vedno tako, da bi želeli poudariti pohištvo. V manjših prostorih je zelo pomembno, da je pohištvo smiselno razporejeno in nevpadljivih barv, v prostorih, ki so večji, pa so lahko barve tudi temnejše in kontrastne,« poudarja Kristančičeva. Dodatki na pohištvu, kot so ročaji, so kromirani v visokosijajni obdelavi. Steklene površine – steklena vrata ali fronte – imajo videz lakiranih površin, barvane so v različnih barvah ali pa imajo učinek ogledala.

Vedno dovršene kombinacije z orehom

Marjana Škodlar iz salona Domdesign pravi, da so se letos v dnevnih prostorih pojavile povsem nove barve, ki se enkratno kombinirajo k policam in drugim elementom iz lesa. Med intenzivnejšimi barvami so svetlo vijolična, turkizna in sveža rumeno-zelena kombinacija. Tudi na oblazinjenem pohištvu se pojavljajo različni odtenki barv, ki se med seboj lepo dopolnjujejo. »Med lesom je prav gotovo najbolj priljubljen oreh, ki se enkratno kombinira z barvitim lakiranim mat ali svetlečim pohištvom,« pojasnjuje Škodlarjeva.

»Kar se tiče lesa, je še vedno najbolj priljubljen oreh, zaradi čudovite obarvanosti in strukture, beljeni hrast pa prav zaradi nasprotne lastnosti, saj je enobarven v enotnem svetlem tonu. Tudi oljka vedno bolj prisotna. Vsi ti tipi lesa so najlepši v naravni oljeni obdelavi,« pravi Domen Plestenjak iz galerije Rolf Benz.

Minimalizem se še ne poslavlja

»Nekateri oblikovalci pohištva vse bolj posegajo po slogu, ki ima pridih gosposkega pohištva aristokratov. Posamezni proizvajalci so ta retro slog predstavili že pred leti, zdaj pa jim sledi še nekaj pohištvenih imen, pri katerih smo bili vajeni samo minimalističnih oblik,« pojasnjuje Škodlarjeva. Plestenjak pravi, da v oblikovalskih tendencah še ni zaznati opaznejšega odmikanja od minimalizma. »Retro slog se zelo pogosto reciklira ter tako manifestira v modernejših izvedbah. Privlačen in uporaben minimalizem bo vedno zanimiv za nove generacije ozaveščenih kupcev,« dodaja.

Dnevni prostor najbolj poživijo zanimive oblikovalske rešitve. Škodlarjevo so navdušili na elementi proizvajalca Moroso – oblazinjeno pohištvo z različnimi vzorci in motivi z različnih koncev sveta, kombinirano s preprogami z videzom izrabljenosti. Plestenjak je med inovativnimi in funkcionalnimi rešitvami predstavil prestižno servirno komodo Butler avstrijskega podjetja Gruber + Schlager. »Tri drsne konzole (stranica/vrata) se samostojno premikajo ter tako omogočajo spreminjajoč videz, kot tudi ponudbo notranjosti, kjer so minibar, stojala za različne kozarce in krožnike, predali za pogrinjek in pribor,« dodaja Plestenjak.