Zato poglejmo nekatere možnosti osenčenja naših stanovanj. Najprej nekaj besed o tendah. Nepoznavalec pogosto pomisli, da je tenda pač tenda. Vendar moramo pri tendah ločevati različne tipe, ki so primerni za različno uporabo. Najpogosteje se uporabljajo ravne tende s sklopljivimi rokami, ki jih lahko montiramo stropno ali stensko. Gre za samostoječe konstrukcije, ki jih nosijo roke, ki se iztegnejo. Pri njih je poleg trdne montaže in kakovostne izdelave pomembno tudi upravljanje. Take tende so namreč bolj občutljive za veter, zato priporočamo avtomatsko električno upravljanje s pomočjo anemometra, to je merilnika za veter, ki zazna premočno pihanje in da ukaz pogonu. Sistemi upravljanja pa imajo lahko tudi druge senzorje, na primer za dež. Če takega avtomata nimate, vam priporočamo zlaganje tende pred vsako daljšo odsotnostjo z doma.

Za senčenje balkonov so najprimernejše balkonske tende. Gre za tip brez rok, z njimi pa uspešno zasenčimo balkon. Njihova montaža je enostavna in hitra, cena pa je tudi zaradi enostavnejše konstrukcije še bolj sprejemljiva.

Za osenčenje celotnih objektov se pogosto odlično izkažejo razne konstrukcijske rešitve, vendar to velja le za pritlične objekte. Za senčenje oken in vrat se pogosto uporabljajo kupolaste tende, ki so lahko tudi zanimivo dopolnilo objekta. Najpogosteje se uporabljajo za senčenje nad okni in vrati, tudi senčenje balkonov, gre pa za tende, ki se še ne uporabljajo tako pogosto, kot bi lahko pričakovali glede na njihovo uporabnost.

Za zasenčenje oken so zelo primerne tudi tako imenovane fasadne tende, ki jih namestimo na fasade in okna večjih ali manjših dimenzij. V bistvu gre za »tende« oziroma senčila, ki potekajo ob oknu, imajo pa tudi možnost, da jih na različnih višinah odmaknemo od okna in tako dobimo nekakšno streho nad oknom ali sredi njega, ki senči spodnji del stekla. Fasadne tende pogosto imenujemo tudi »screeni«, to pa takrat, ko je za tkanino uporabljena posebna plastificirana »screen« ali »soltis« mreža iz steklenih vlaken.

Na različnih gostinskih vrtovih pa tudi pri individualnih hišah je mogoče uporabiti tudi strešne tende, ki jih namestimo na različne podkonstrukcije, ki so lahko lesene ali kovinske. Te tende imajo masivna stranska aluminijasta vodila, po katerih teče platno, ki je lahko akrilno, iz PVC-ja, screen ali soltis (screen tkanina deloma prepušča svetlobo, hkrati pa je zaščita pred toploto in UV-žarki). Razlika med screen in soltis tkanino je, da je prva plastificirana pred tkanjem, soltis pa po tkanju. Pozorni morate biti tudi na to, da se pri notranjih screenih uporabljajo klasični mehanizmi za rolete, za zunanjo uporabo pa morajo biti trdnejši, prav tako je razlika tudi v teži tkanine za notranjo in zunanjo uporabo (za slednjo priporočamo težo tkanine 520 g/m² +/– 5 %).

Še kot zadnjo obliko omenimo posebne tende – izraz se uporablja za konstrukcijske tende s stranskimi dodatki senčenja ali pa tende posebnih oblik ...