Vedno znova se boste čudili nad nizkim računom za ogrevanje, klimatske naprave pa sploh ne boste potrebovali. Tudi strošek investicije ne bo bistveno večji kot pri klasični izolaciji iz kamene, steklene volne ali polistirena (po domače stiropor). Prelepo, da bi bilo res. Pa poglejmo podatke.

Po raziskavi neodvisne gradbene institucije je temperaturna zakasnitev 25 cm debele izolacije iz lesnih kosmičev skoraj 6 ur, iz steklene volne pa v najboljšem primeru manj kot 1 uro in v najslabšem primeru celo manj kot pol ure. Večja temperaturna zakasnitev pomeni, da nas bo izolacija iz lesnih kosmičev poleti precej bolje ščitila pred pregrevanjem, pozimi pa pred pohlajevanjem.

Kakšna pa sploh je izolacija iz lesnih kosmičev? Po izgledu je to mehka, puhasta snov, zelo prijetna za otip in prijetnega vonja. Izdelana je iz trajnostno pridelanega borovega in smrekovega lesa s severa Skandinavije. Dodajo ji le neškodljivo snov, ki preprečuje gorenje. Treba je poudariti, da kljub predelavi v kosmičih ostaja lignin, ki daje izolaciji naravno zaščito proti biološki degradaciji (plesni, trohnenju, razpadu).

Lesne kosmiče Thermocell pooblaščeni strokovnjaki s posebnimi stroji vpihajo tako v stene lesenih hiš kot tudi med špirovce v ostrešjih lesenih in zidanih hiš. S tem dosežemo pravo gostoto izolacijskega sloja brez zračnih žepov in rež na spojih. Izolacija se zaradi svoje kompaktnosti ne poseda, torej svojo vlogo opravlja še desetletja po vgradnji.

Izolacija iz lesenih kosmičev Thermocell je organska izolacija, ki uravnava mikroklimo v prostoru. Zaradi odprte celične strukture nase veže odvečno vlago iz prostora in jo po potrebi vrača v prostor ali odvaja iz hiše. S tem si ustvarimo difuzijsko odprto bivalno okolje. Pravimo, da prostor diha.

Izolacija iz lesnih kosmičev je tudi odporna proti gorenju. Evidentno je, da plamen preide skozi sloj izolacije iz lesnih kosmičev mnogo kasneje kot čez sloj izolacije iz steklene volne.

In ne nazadnje: izolacija iz lesnih kosmičev je prijazna naravi. Tako v dobi uporabe kot po njej ne obremenjuje okolja.

Še nekaj tehničnih podatkov:
- toplotna prevodnost λ=0,039 W/m2K
- gostota v strehi 35 kg/m3
- gostota v steni 50 kg/m3
- specifična toplota 2100J/kgK