Osnova kritine Decra je 0,45 mm galvansko alucinkana jeklena pločevina, na obeh straneh zaščitena s protikorozijskim premazom. Na spodnji strani sledi plast zaščitnega poliestrskega laka, na vrhnji pa nanos akrilne smole ter posip iz mineralnega granulata. Ta daje kritini naraven videz, hkrati pa učinkuje tudi kot zvočna zaščita pred hrupom, ki ga povzročajo padavine. Končni sloj je prozorni akrilni premaz. Kritina Decra je visoko odporna proti mrazu, snegu, toči, vetru in potresu, pa tudi proti ognju; je torej odlična rešitev za ekstremne vremenske razmere.

V svetu 50-letne, pri nas pa 20-letne izkušnje s to kritino potrjujejo, da se je Decra odlično obnesla in ostala nepoškodovana tudi po neurjih, točah in potresih. Ker je lahka, je primerna tudi za starejša ostrešja. Staro hišo pa lahko v določenih primerih prekrijemo z Decro, ne da bi odstranili prvotno kritino, s čimer stroške še dodatno zmanjšamo. Naravne barve kritine Decra omogočajo tudi harmonično prilagoditev okolju.

Hit – svetleča streha

Mag. Tone Glavan poudarja, da se kritina Decra prilagaja vsem arhitekturnim slogom in vsem oblikam streh, hkrati pa s polaganjem te kritine niso potrebna nobena posebna kleparska dela.

Kritina Decra je na voljo v štirih izvedbah. Izvedba »Clasic« je primerna za vsa okolja, »Stratos«, čeprav v obliki tradicionalne skodle, ni iskan le v višinskih predelih, ampak tudi širše. Izvedba »Roman« je po videzu prilagojena kritini, ki je značilna za primorske kraje. Zadnja novost – tako po videzu kot izvedbi – pa je kritina Decra »Elegance« in je velik hit v zahodni Evropi. »Svetleča izvedba Elegance je na Švedskem prišla že do 50 odstotkov vseh Decrovih kritin, v Nemčiji je dosegla že 30-odstotni delež, medtem ko pri nas za zdaj ostaja pri dveh odstotkih.« Čeprav pri nas svetleča streha še ni hit, pa je pričakovati, da se bo tudi v Sloveniji ta trend naglo povečeval.