Talno, stensko in stropno

Hiša ima približno 160 m² stanovanjske površine. Za ogrevanje in hlajenje skrbi toplotna črpalka Dimplex, v stenah in stropih so stenski registri Harreither, prenos toplote v tleh pa poteka prek elipsastih cevi Evroval. Talno vodo zajemajo iz vrtine, ki je globoka 15 metrov, ker pa z eno vrtino oskrbujejo dve toplotni črpalki (v novi in stari hiši), sta v vrtini nameščeni dve potopni črpalki. Sistem ogrevanja s toplotno črpalko je relativno enostaven. Vodo iz vrtine s pomočjo potopne črpalke distribuirajo v izmenjevalnik toplote, ki se nahaja v toplotni črpalki. Iz vode potem odvzamejo toplotno energijo za približno 3 stopinje in s tem ogrejejo hladilni medij, ohlajeno podtalno vodo pa po drugi vrtini vrnejo v okolje. Potem opravi svoje delo toplotna črpalka. Topla ogrevalna voda se nato s pomočjo obtočnih črpalk distribuira po celotnem objektu.

V konkretnem primeru so talne in stenske ogrevalne registre nadgradili tudi s stropnimi. Ogrevalni registri so nameščeni tudi na širokih okenskih policah, gre pa predvsem za to, da je hiša enakomerno ogrevana. V kopalnici je stensko, talno in stropno ogrevanje, zaradi površine registrov in manjšega prostora pa je za dve stopinji toplejša od drugih prostorov.

Grelno število

Grelno število v tem sistemu je pri ogrevalni temperaturi 25 °C in temperaturi podtalne vode okoli 12 °C nad 6, kar pomeni, da ob enem delu toplote iz elektrike pridobimo še šest delov toplote iz talne vode. Starejši objekt, ki se ogreva z vodo iz iste vrtine, ima prenos toplote iz toplotne črpalke v prostor urejen prek talnega ogrevanja in klasičnih radiatorjev, v tem objektu pa dosegajo grelno število 3,5 do 4. Za res optimalno racionalno ogrevanje s toplotnimi črpalkami sta pomembna primeren prenos toplote (strokovnjaki priporočajo vsaj talno ogrevanje) in dobra regulacija.

Prihranke s toplotno črpalko lahko dosežemo tudi pri prenosu toplote prek ustrezno dimenzioniranih radiatorjev, vendar so prihranki manjši. Pooblaščeni monter Ouček pravi, da je nujna tudi dobra regulacija sistema, ki mora uravnavati sistem ogrevanja glede na zunanjo temperaturo v povezavi z notranjo. V sezoni ogrevanja je najhladnejših dni okoli 20 do 25, vsi drugi pa so toplejši in je dovolj, da je temperatura ogrevalne vode od 35 do 40 °C. Za montažo regulacije, vodene z zunanjo temperaturo, potrebujemo dovolj dobro črpalko, ki podpira ta koncept.

Bistvo dobrega projekta ogrevanja s toplotno črpalko je odločitev za sistem ogrevanja že ob načrtovanju objekta. Vedno si prizadevamo za to, da lahko ogrevamo z najnižjo možno temperaturo. Nizke temperature ogrevanja nam omogočajo velike grelne površine talnega in stenskega ogrevanja.

Notranji ometi v hiši so glineni, kar dodatno izboljša uravnavanje vlage v prostoru. Ogrevanje poteka s pomočjo toplotne črpalke, medtem ko je hlajenje pasivno, brez delovanja toplotne črpalke, hladijo pa se stropi in stene. Ob tem merijo relativno vlago na šestih mestih v dveh etažah hiše, kar je nujno zato, da preprečimo nastajanje kondenza in rosenje. Hlajenje se samodejno ustavi ob doseženi želeni temperaturi oziroma če je vlaga v prostoru 75-odstotna. Ko se stopnja vlage v prostoru zniža, sistem nadaljuje s hlajenjem.

Preprosto delovanje toplotne črpalke

Toplotna črpalka deluje na podobnem principu kot hladilnik, le da izmenjava toplote poteka v obratni smeri. V izparilniku toplotne črpalke je okolju prijazno hladilno sredstvo v tekočem stanju, ki prevzame shranjeno energijo iz okolja in se pri tem upari. Uparjeno hladilno sredstvo kompresor vsesa in stisne. Zvišan tlak dvigne hladilu temperaturo. Tako nastala toplota se v kondenzatorju prenese na ogrevalni sistem. Na koncu se prek ekspanzijskega ventila tlak hladila spet zniža in krog se ponovno začne.