To je načeloma dobro, saj pomeni, da so toplotne črpalke obče sprejete kot varčne in okolju prijazne ogrevalne naprave, za kar smo se nekateri trudili že več kot dvajset let. Hkrati večja konkurenca (lojalna) prinese pozitivne premike na trgu tako za uporabnike kot tudi za proizvajalce in ponudnike, saj zahteva nenehno vlaganje v razvoj učinkovitejših ter uporabnikom bolj prijaznih naprav. Rezultat tega je skokovit razvoj na področju toplotnih črpalk v zadnjih letih ter seveda ponudba bistveno bolj varčnih in zanesljivih naprav kot na primer pred petimi in več leti. Potrošniki so pridobili bolj varčne naprave, bolje izvedene sisteme, večjo zanesljivost ter podporo države pri nakupu.

Žal pa ta zgodba nima le srečnega obraza. Ima še drugo, temno stran, ki prinaša veliko nevarnost za trg toplotnih črpalk in njihov pomen, za resne in kvalitetne ponudnike, še najbolj pa za potrošnike. S širitvijo trga toplotnih črpalk so nekateri lakomni mešetarji in trgovci prepoznali priložnost za hiter in dober zaslužek in se čez noč prelevili v strokovnjake za toplotne črpalke, čeprav so še včeraj prodajali banane, premog, olje, pasjo hrano itd.

Kmalu so spoznali to, kar tisti, ki se s toplotnimi črpalkami ukvarjamo že desetletje in več, vemo že od vsega začetka. Zaslužki z dobrimi, kvalitetnimi, učinkovitimi napravami ter dobro izvedenimi sistemi niso tako veliki, kot so jih trgovci vajeni. Tako kot Pepelka so tudi ti lovci na RVC (razlika v ceni) našli svoj zlati čeveljček. Našli so ga na Kitajskem, le da žal ni zlat, čeprav se še tako sveti. Da pa to ne bi bilo preveč očitno, imajo naprave zveneča imena blagovnih znamk ter zelo zavajajoče podatke o poreklu.

Slovenski trg toplotnih črpalk, ki je nekoč veljal za priznanega s kvalitetnimi napravami, se že dve leti duši v poplavi nizkocenovnih ter izjemno neučinkovitih toplotnih črpalk brez ustrezne tehnične in servisne podpore. Škoda, ki so jo s tem naredili lakomneži, je neizmerna, saj uporabniki niso dobili toplotnih črpalk, ki naj bi jim prinesle prihranke pri ogrevanju in zmanjšale izpuste CO2 v ozračje.

Zaradi nizkoučinkovitih naprav, zlaganih grelnih moči ter slabo in nepravilno izvedenih sistemov je že bilo in je še veliko tožb ter odstranitev sistemov. To pa povzroča veliko zmedo in širi nezaupanje potrošnikov v toplotne črpalke. Najbolj žalostno pri vsem tem je, da veliki slovenski trgovski subjekti, ki imajo določeno odgovornost do slovenskega gospodarstva, posegajo po teh nizkocenovnih in nekvalitetnih napravah in ne izkoristijo potenciala slovenskih proizvajalcev, ki bistveno presega potrebe slovenskega trga. Poleg tega delajo škodo domačim razvojnim proizvodnim in zaposlitvenim možnostim.

Kot pravi rek, za malo denarja, malo muzike, in tako je tudi pri toplotnih črpalkah. Ni težko narediti toplotne črpalke, težko in drago pa je narediti učinkovito ter zanesljivo toplotno črpalko. Zato je skrajni čas, da slovenski potrošnik začne ločevati zrno od plev pri nakupu toplotne črpalke in spozna, da nakup toplotne črpalke ni enak nakupu kotla na plin ali olje, ampak zahteva posebno strokovno obravnavo celotnega projekta, od zasnove do izbire, vgradnje in na koncu tudi pravilne uporabe. Toplotna črpalka namreč zanesljivo in kvalitetno deluje le pod točno določenimi pogoji.

Varen nakup in izvedbo takšnega sistema zagotavljajo edinole ponudniki in inštalaterji, ki se profesionalno ukvarjajo le s toplotnimi črpalkami vsaj pet do deset let in imajo izkušnje ter preverljive referenčne sisteme. Vsak kupec, ki premore vsaj malo lastnega mišljenja, se zaveda, da je to nakup za naslednjih petnajst, dvajset let zaradi varčnega in okolju prijaznega delovanja, ne pa zaradi vsega, kar bo dobil zraven (mega akcije, karte za koncert, nekaj litrov olja, sajenje dreves …). To so le spretni marketinški triki, ki kupca odvračajo od bistvenega in osnovnega vprašanja, zakaj in kako kvalitetno toplotno črpalko sploh kupuje.

Skratka, če se vrnemo k vprašanju iz naslova, menim, da je vsakemu, ki premore kanček pameti in je že kdaj investiral v kakšne večje naložbe, odgovor za varen nakup popolnoma jasen.

Bogdan Kronovšek, uni. dipl. inž., direktor TERMO-TEHNIKA, d.o.o.