Široko zastavljena novost – ekologija

Na lanskem sejmu MOS so pri Dilexu poudarjali novo linijo lesnoobdelovalnih strojev, ki si je tudi po zaslugi naših preizkusov v zadnjem letu dodobra utrla prostor med siceršnjo ponudbo. Vendar pa letos pri Dilexu v ospredje niso postavili zgolj izdelka, temveč idejo – varovanje okolja s pravilnim odstranjevanjem odsluženih naprav. Plemenitega cilja so se lotili s celoletno akcijo »staro za novo«, ko lahko pri Dilexu oddate odsluženo napravo katerekoli znamke in s popustom kupite primerljivo iz njihove ponudbe. Na sejmu MOS 2010 so v EKO kotičku obiskovalcem predstavljali pomen pravilnega ravnanja z odpadnimi napravami in potek akcije – ob oddaji starega aparata vam pripada popust ob nakupu novega, takšna spodbuda pa je dobra tako za uporabnika kot okolje. Prednosti znižanih cen so s stališča kupca seveda razumljive, vendar pa posredno služijo tudi okolju. Akcije, kot je Dilexova »staro za novo«, so praktično nakupi s popustom ob enem samem pogoju – pravilno zavrzite staro napravo. Primerno ravnanje je nujno zlasti pri odstranjevanju goriva, maziva in akumulatorjev pri določenih napravah, pri čemer se vsi materiali, pri katerih je to mogoče, reciklirajo.

Novi princip delovanja že znanih naprav

Dilex pa ponuja kupcem tudi naprave, ki že delujejo z manjšo porabo in omejenimi izpusti škodljivih snovi. Premierna predstavitev prve izmed takšnih naprav podjetja Elektro maschinen je krtačni stroj ECO LINE s sistemom ERS, ki se z zeleno barvo na prvi pogled loči od primerljive naprave brez te funkcije. Krtačni stroj ima poseben program dela, pri katerem porablja manj električne energije, čistila in vode. Tak princip delovanja je dobrodošel predvsem pri močnejših napravah z veliko porabo, ki so redno v uporabi. Ekološka uporaba je praktično zgolj racionalna uporaba, ki manj obremenjuje okolje, obenem pa na dolgi rok varuje tudi vašo denarnico z manjšo porabo energije.

Uporabniku in naravi prijazno

Čeprav so večino razstavnega prostora zavzemale že znane naprave, Dilexov razstavni prostor vseeno ni dajal občutka že videnega. V nasprotju s poudarjanjem zgolj ene naprave ali linije je EKO kotiček izstopal ravno zaradi širine nabora izdelkov, saj se principi okolju prijazne uporabe in odstranjevanja navezujejo na celotno Dilexovo ponudbo. Če se boste v prihodnje odločili za vključitev v akcijo »staro za novo« in morda celo za novo napravo z EKO sistemom, vaši motivi pravzaprav niso pomembni. Naj vas premami cena s popustom, varovanje narave ali zgolj ideja, kako se lahko elegantno znebite zaprašenega neuporabnega stroja, bo akcija dosegla svoj namen – prijazno izkušnjo za uporabnika in manjšo obremenitev za naravo.