Vendar se za akvarij odločite le, če ste ljubitelj rib, saj kakor druge domače živali tudi te potrebujejo skrb in redno čiščenje, poleg tega pa menjavanje tretjine vode vsaj na pet tednov in dnevno kontrolo.

Pri izbiri primernega akvarija je  treba vedeti, kakšne ribe bodo pozneje plavale v njem. Sledi primerna izbira prostora, kjer bo akvarij stal. Pri tem moramo paziti, da akvarij ni preveč na neposrednem soncu, na preveč osvetljenem in pa tudi ne v preveč temnem prostoru. Vsekakor pa mora akvarij služiti svojemu namenu, torej da polepša in popestri prostor ali stanovanje.

Posebna pozornost kakovosti akvarija in vgradnji

akvarij1.jpg

Če se odločimo akvarij vgraditi v steno, moramo biti pri tem previdni in za pomoč prositi raje kakšnega strokovnjaka, v stanovanjskih blokih pa to večinoma ni dovoljeno. Posebno pozornost je treba nameniti tudi kakovosti akvarija in njegovi namestitvi, saj lahko večji akvarij z veliko vode, če ni kakovostno narejen, tudi popusti in v stanovanju naredi veliko škode, poleg tega je to nevarno.

Zanemarljiv tudi ni podatek, da mora biti vsaj nekje v bližini vtičnica za elektriko. Zaželena je tudi vsaj nekje v sosedni sobi pitna voda, saj se mora na vsaj pet tednov izvajati vsaj redni servis akvarija, pri čemer je treba menjati tretjino vode. Ko izberemo primeren prostor, lahko začnemo sestavljanje akvarijske omarice.

Kaj potrebujemo za vzdrževanje

clean_fish_tank_ornaments_800x800.jpg

Med akvarijski komplet spada tudi spodnji rob ali okvir akvarija, na katerem sloni akvarij in ima to funkcijo, da v primeru neravne podlage ali kakšne mehanske ovire pod dnom akvarija stekleno dno akvarija ne poči. Torej nam pod akvarij ali vmes med akvarij in omarico ni treba podlagati nikakršnega vmesnega medija, na primer stiroporja ali PVC-podloge, saj ko akvarij napolnimo z vodo in nastane največji pritisk na stekleno dno akvarija, obremenitve izenači spodnji okvir.

Osnovni stvari, ki ju potrebujemo za akvarij, sta filter in grelnik, dobro pa je imeti tudi kakšno temno podlago za v akvarij ter kamne, rastline in drugo skrivališče za ribe.