Vrste parketa

Panelni parket je trislojni parket debeline 15 milimetrov. Izdelan je s posebno konstrukcijo križne vezave lesenih materialov, kar mu zagotavlja dobro stabilnost. Vidna površina ali zgornji sloj je debel 3,6 milimetra in je pred vgradnjo lakiran ali oljen. Srednji sloj je običajno izdelan iz mehkega lesa v debelini 9,4 milimetra. Stabilnost parketu daje spodnji dvomilimetrski furnir. Ta je lahko izdelan za lepljenje na podlago ali za suho polaganje. Suho oziroma plavajoče polaganje takega parketa je cenovno ugodnejše, saj nakup lepil ni potreben. Mogoče ga je položiti na kakršnokoli podlago brez predhodne obdelave – estrih in parket v tem primeru ločuje podložna pena. Tak način polaganja lahko sicer povzroča za marsikoga moteče škripanje pri hoji po lesenem podu, po drugi strani pa ga je ob selitvi mogoče preprosto razstaviti in vgraditi na drugi lokaciji. Panelnega parketa ne obnavljamo, torej ne brusimo in lakiramo.

Dvoslojni parket se vgrajuje z lepljenjem na podlago. Štirimilimetrski zgornji sloj je pohoden in lakiran že v postopku izdelave. S tem se izognemo izgubi časa zaradi brušenja in sušenja laka. Spodnji sloj je iz 6 milimetrov debelega plantažnega lesa in skrbi za stabilnost posameznih deščic. Ta vrsta parketa je vedno bolj priljubljena, saj ima nemalo prednosti. Obnovimo ga lahko dvakrat v njegovi življenjski dobi, ki znaša povprečno 45 let. »Površina parketa se pri obnovi običajno pobrusi 0,5 do 1 milimetra, globlje poškodbe oziroma praznine, špranje in fuge pa se zapolnijo z lesnim prahom in kitom,« so povedali v podjetju R-parketi d.o.o. iz Domžal. Ker je že predhodno brušen in lakiran, je vgrajen v enem dnevu, pohoden pa že naslednji dan. Kadar nas ob menjavi parketa omejujejo že vgrajena vrata, je zaradi nizke višine elegantna rešitev. Odlikuje ga dobra dimenzijska stabilnost, kar pomeni, da je delovanje lesa močno zmanjšano. Prav zato je dvoslojni parket najprimernejši za polaganje v prostorih s talnim ogrevanjem, za kar ima tudi ustrezne certifikate. Med seboj lahko kombiniramo tudi več vrst lesa z možnostjo polaganja v različnih vzorcih.

Masivni parket zaradi svoje debeline, ki presega 2 centimetra, zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Omogoča večkratno obnavljanje, torej brušenje in ponovno lakiranje, in s tem trajnost. Najbolj zaželeni so hrastovi, javorjevi, jesenovi, v zadnjem času pa vse bolj tudi parketi iz tropskega lesa. Klasične parkete lahko polagamo na različne načine, zelo priljubljena je ribja kost, oblika kvadratov ali paralelni vzorec. Vzorci so lahko kombinirani iz različnih vrst lesa. Klasični parketi so lahko tudi večjih dolžin, kot je denimo tako imenovani ladijski pod. Lahko so lakirani ali oljeni, pripravljeni za polaganje z lepljenjem na podlago. Med masivne parkete sodijo tudi lamelni parketi. Ti so največkrat iz lesa bukve, hrasta ali jesena in so priljubljeni zaradi nizke cene. Zaradi manjše dimenzijske stabilnosti so nekoliko manj primerni za talno ogrevanje.

Vzdrževanje in čiščenje parketa

Pri izbiri talne obloge poleg zunanjega videza upoštevamo tudi odpornost površine ter zahtevnost čiščenja in vzdrževanja. Parketne površine so s tega vidika enostavne za čiščenje in hkrati trpežne. Lak in olje ščitita les pred mehanskimi poškodbami, vlago in umazanijo.

Z oljenjem parketa dosežemo naravni mat videz. Olje prodre globoko v pore posušenega lesa, jih zapolni in s tem prepreči vpijanje drugih tekočin. S tem je zaščitena tudi površina lesa, ki je tako manj občutljiva za odrgnine. Lesne pore pri oljenem parketu dihajo in uravnavajo vlažnost, ki jo parket iz prostora sprejema in oddaja. Oljeni parket vsaj dvakrat na leto obdelamo s posebnim negovalnim oljem, pred tem ga zloščimo na poškodovanih mestih. Čistimo ga z mehko, rahlo navlaženo krpo in smo pozorni, da na njem ne ostaja voda, saj lahko povzroči pojav madežev.

Svilnato mat površino ali visoki sijaj parketa dosežemo z lakiranjem. Lak preprečuje vdor umazanije in vlage v notranjost lesa. Kot pri oljenem parketu tudi lakiranega čistimo z rahlo navlaženo krpo, le da je v tem primeru dovoljena tudi uporaba čistil za parket. Vsakih nekaj mesecev lahko s sredstvom za poliranje na parketu ustvarimo sloj, ki ščiti lak pred obrabo. Ko se lak na parketu obrabi, parket v celoti pobrusimo in ponovno polakiramo.