V Ljubljani vam bodo v nujnem primeru pomagali na eni izmed zasebnih štirih klinik, ki si izmenjujejo dežurstva. To so Veterinarska postaja v Mestnem logu, Prva K iz Gorkičeve, Klinika Tristokosmatih v bližini nakupovalnega centra BTC in  klinika Trstenjak – Zajc na Ulici padlih borcev. Če pokličete na eno izmed nujnih številk, ki jih imajo klinike napisane na svojih spletnih straneh, vam bo odzivnik posredoval številko v tistem tednu dežurnega veterinarja.

Tina Roškar iz Klinike Tristokosmatih pojasnjuje: »Dežurstvo traja izven delovnega časa klinik. Torej med vikendi po 12. uri dopoldne in vsako noč oziroma po popoldanskem zaprtju. Vsak dan so torej veterinarske usluge dosegljive 24 ur na dan. Kar se tiče drugih krajev, si na Gorenjskem dežurstva izmenjujejo klinike v Kranju, Lescah in Škofji Loki. Nekatere klinike v drugih krajih pa tudi same opravljajo dežurstva, saj je obisk precejšen.«

Prvo pomoč naj živali nudi že lastnik

Prvo pomoč lahko v številnih primerih živali nudi že lastnik. To pomeni, da v primeru nesreče oskrbite rano, jo povijete in razkužite. V primeru hujših krvavitev lahko pritisnete na rano in tako zaustavite krvavitev. Ob piku ose poskrbite za obkladek, v primeru poletnega vročinskega udara hladite kužka ali muco z vodo do prihoda na kliniko in podobno. »Kajti če lastniki že sami posredujejo, bo tudi končni rezultat zdravljenja bolj uspešen,« poudarja Roškarjeva in opozarja, naj lastniki nikar ne čakajo in naj z živaljo kar najhitreje poiščejo strokovno pomoč.

Živali čutijo bolečino podobno kot ljudje

Na urgenco naj pogosteje pridejo hišne živali, kot so kužki, muce, ptice, zajčki, hrčki, morski prašički, ameriški dihurji... Veterinarka pojasnjuje, da so vzroki za iskanje pomoči ponavadi travme po prometni nesreči, infekcijska obolenja, kot so driske, bruhanje, urinarna in respiratorna vnetja, zlomi, poškodbe…

Poškodovane živali pogosto cvilijo, saj čutijo bolečino podobno kot ljudje. Oglašanje je včasih potencirano tudi zaradi strahu, ker ne vedo, kaj jih čaka. Sicer pa so predvsem bolj zmedene. Včasih se kakšna žival tudi brani in se zato agresivno vede do veterinarja. Vendar pa Roškarjeva poudarja, da je to po uspešnem posegu že kmalu pozabljeno. Pomembno je le, da živali pomagajo, jo primerno oskrbijo in pozdravijo.

Klinike izven delovnega časa zaračunavajo storitve po nočnem ceniku, kar pomeni, da so izven delovnega časa dražje za 50 odstotkov.