Zadnje čase je v svetu vse več prizadevanj za varčevanje z energijo in varovanje okolja, kljub temu pa je zelo malo ljudi, ki se odločijo za gradnjo nizkoenergijskih ekohiš. Prav zato je podjetje Velux začelo poskusni projekt Model Home 2020, v sklopu katerega namerava v letu dni zgraditi šest hiš, v katerih bodo stanovalci  živeli povsem običajno, le da z manj stroški in bolj okolju prijazno.  Projekt bo prikazal prednosti življenja v ekohiši.

velux_modelhome2020_nacht_580px.jpg

Prva v nizu hiš tega eksperimenta, ki so jo postavili v predmestju danskega mesta Aarhus, se imenuje Home For Life. Gre za emisijsko nevtralno hišo, ki je povsem neškodljiva za prebivalce in okolje. Zgrajena je po načelu samovzdrževanja, kar pomeni, da se bo čez 40 let sama odplačala, vanjo pa je Velux vselil štiričlansko družino.

Streha hiše je prava mala proizvajalka energije, saj fotovoltaični in sončni kolektorji proizvedejo toliko energije, kolikor je je potrebne za vzdrževanje in potrošnjo ter še malo več. Ta presežek električne energije se odvede v električno omrežje, s čimer se sodeč po izračunih stroški celotne gradnje hiše povrnejo v 40 letih.

velux_hisa1.jpg

Velux je objavil natečaj, s katerim je povabil družine, naj se prijavijo za enoletno brezplačno bivanje v prvi ekohiši na Danskem. Zmagala je družina Simerson, ki jo je komisija izbrala tudi zaradi tega, ker trije od njenih štirih članov trpijo za alergijami in kroničnimi boleznimi dihalnih poti.

Sverre in Sophie Simerson sta se s šestletno hčerko Anno in osemletnim sinom Axlom v novi začasni dom preselila julija. Čeprav je še prezgodaj govoriti o učinkih hiše na zdravje družine, njeni člani pravijo, da velika količina dnevne svetlobe in naravno prezračevanje odlično vplivata na njihovo razpoloženje.

Simersonovi bodo lahko, če bodo želeli, po enoletnem bivanju ekohišo odkupili. Velux pa že gradi novo leseno hišo v okviru projekta Model Home 2020 Sun Light House v Avstriji, v letu dni pa ji bodo sledile še okolju prijazne varčne hiše v Nemčiji, Veliki Britaniji in Franciji.