O pogostih nesrečah, ki se lahko pripetijo vašemu hišnemu ljubljenčku, vas opozorijo tudi ob posvojitvi male živali. Teh napotkov sicer največkrat ne jemljemo dovolj resno in si mislimo, da se to ravno vaši živali ne more zgoditi, vendar nesreče niso redke. Pogosto se namreč zgodi, da mačka pade z balkona ali skozi odprto okno, zato je treba biti ob zračenju stanovanja posebno previden. Nevarno je lahko tudi  na režo odprto okno, saj se lahko mačka zatakne in zaduši.

macek_igra.jpg

Ker so mačkam pogosto zanimive rastline, je treba preveriti, ali niso za živali strupene, zunaj dosega pa je treba shraniti tudi čistila, pralna sredstva in podobno. Da se ne bi mačka opekla, ji prepovejte hoditi po kuhinjskem pultu, saj se lahko hitro zgodi, da se – zlasti na električnem štedilniku – opeče, to pa se lahko zgodi tudi, če takoj po likanju ne pospravimo likalnika.

Pred zagonom pralnega stroja (tudi pomivalnega) skrbno preverite, ali si v njem morda ni kotička za spanje poiskala vaša muca, saj bi to lahko bilo zanjo usodno. Med nevarnosti za mačke (to sicer bolj velja za glodalce), spadajo nezaščitene vtičnice, žice in kabli, omeniti pa je treba tudi vrečko, ki je pogosto eden od najljubših igralnih pripomočkov, vendar je nevarna zaradi možnosti zadušitve.