Oglejte si Javni poziv za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb 4SUB-OB10 in prenovite stanovanje ceneje.

izol.jpg


Izolacija

Izolacija je izjemnega pomena pri porabi energije. Pravilno izdelana hidroizolacija, ki preprečuje vdor talne vlage, je pogoj za dolgo življenjsko dobo zgradbe, ustrezna toplotna izolacija pa bo preprečevala izgube toplote v hladnem obdobju leta. Tako lahko z obnovo ali dodatno izolacijo pri energiji znatno prihranite. Podobno velja poleti, ko se notranjost zgradbe ne bo pretirano segrevala.

topl.jpg

Toplotne črpalke

S povečanjem ekološke zavesti pri potrošnikih ter naraščanjem cen energije postajajo toplotne črpalke kot energetsko učinkovit in okolju prijazen sistem za ogrevanje in pripravo tople vode znova vse zanimivejše. Uporaba toplotnih črpalk se z razvojem novih tehnologij, izboljšanjem izkoristka delovanja ter zmanjšanjem dimenzij in mase spet vrača. Toplotne črpalke nove generacije so mejo delovanja znižale celo do –20 stopinj Celzija zunanje temperature. Najnovejši izračuni in meritve na številnih izvedbah toplotni črpalk so pokazali, da toplotne črpalke porabijo od 34 do 49 odstotkov manj primarne energije kot plinski in oljni kondenzacijski kotli.

kol.jpg

Toplozračni sprejemniki

Toplozračni sprejemniki sončne energije se v toplejših predelih sveta že dolgo uporabljajo za ogrevanje bivalnih prostorov, sanitarne vode in razsoljevanje morske vode. Princip običajnega solarnega ogrevanja je preprost: sprejemnik sončne energije je treba postaviti pod primernim kotom, sončni žarki pa skozi steklo žarčijo na črno površino in jo segrejejo. Toploto nato odvzamemo s pretokom medija skozi cevi, ki se dotikajo črne plošče sončnega sprejemnika.

obnovljivi.jpg

Obnovljivi viri

Z izkoriščanjem pasivne in aktivne sončne energije dosežemo energijsko neodvisno oskrbo stavbe. To pomeni, da sonce zagotavlja vso potrebno energijo za ogrevanje in hlajenje, pripravo tople sanitarne vode ter električno energijo. Letno zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida znaša približno 700 kilogramov za vsako kilovatno uro proizvedene električne energije iz sončnih celic. Ob pripravi sanitarne tople vode s SSE (sprejemniki sončne energije) s površino šestih kvadratnih metrov pa emisije v 20 letih zmanjšamo za približno 20 ton.

Okna

Okna kot element obodne površine zgradbe v prvi vrsti omogočajo osvetlitev in prezračevanje prostorov, zagotavljajo pa tudi zvočno zaščito in zaščito pred vremenskimi vplivi. Tehnologija pri izdelavi oken je močno napredovala. Škatlasta in dvokrilna okna, ki jih vidimo pri starejših zgradbah, so že preteklost.

okno.jpg

Eden od glavnih motivov za hiter razvoj oken v zadnjih letih je – poleg estetskih, varnostnih, tehnoloških – zmanjševanje toplotnih izgub. Iz energijske bilance zgradbe izhaja, da so prav okna tista, skozi katera ob dobro izoliranem zunanjem ovoju in strehi uhaja največ toplote. Sodobna energijsko varčna okna morajo imeti glede na novi Pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabe energije v stavbah toplotno prehodnost 1,6 vata na kvadratni meter kalvinov (skupaj za okvir in steklo).