Najprej razmislite, kakšen umetniški kos bi se sploh podal v vaš prostor. Upoštevajte barve sten, slog pohištva in dekorativnih detajlov. Dobra umetnina naj bi namreč povezala prostor v harmonično celoto. Odločite se za kose, ki se idejno skladajo z vašim razmišljanjem: umetnina naj podčrta vašo osebnost.

Bodite ustvarjalni

Umetniško delo ni nujno oljna slika v okvirju. Pobrskajte med fotografijami, ki ste jih posneli med letošnjim dopustom. Sestavite jih v povezano celoto in jih vstavite v steklen okvir. Fotografije lahko tudi povečate ali izdelate v črno beli tehniki. Takšen prostor bo dobil klasičen nadih. Naj vaša osebna kolekcija postane umetniško delo.

Bodite ustvarjalni. Tudi kolekcija del samoukov je lahko videti povsem spodobno v kmečki sobi ali podeželski hiši. Pomembno je le, da je umetnina usklajena s prostorom in primerno razstavljena.

Razstavljanje umetniških del

Nikar se ne trudite prekriti vseh sten z umetniškimi kosi; učinek bo ravno nasproten od želenega, prostor pa bo videti natrpan. Tega pa vsekakor nočete, zato si na središčni steni sobe, ta je po navadi nasproti vrat, zamislite kvadrat. Vanj namestite slike, ki so vam všeč. Slike lahko podčrtate tudi s primerno svetlobo. V galerijah je običajno vsaka slika osvetljena. Tako je bolj vidna, vzpostavljen pa je tudi primeren odnos do nje.

Osredotočite se tudi na zorni kot gledanja in pazite, da bodo slike obešene v višini oči. Ena izmed temeljnih napak pri obešanju slik doma je, da jih postavljamo previsoko.

Oboroženi z informacijami se podajte na lov za umetninami. Obiščite bolšje sejme, galerije, zasebne prodajalce umetnin... Seveda pa prej malce premislite, kaj želite in koliko denarja nameravate za umetniško delo odšteti.