Po navadi se s to dilemo srečajo starši, saj si praktično vsak otrok želi imeti doma žival. Ta prisrčna bitja pa zahtevajo čas in skrb, zato je nakup hišnega ljubljenčka odločitev, ki potrebuje tehten premislek.

kuza.jpg

Psi so čudovita, ljubeča in zvesta bitja, a od lastnika zahtevajo veliko časa. Najprej jih je treba navaditi na sobno čistočo. Dokler ne opravite tega prvega izpita, boste po stanovanju s krpo v roki iskali lužice. Psi potrebujejo tudi veliko gibanja; dobra ura ali dve na dan sta potrebni, da se kosmatinec zadovoljivo razgiba (odvisno seveda od pasme). Moteč zna biti tudi vonj pasje hrane.

kku.jpg

Če izbirate psa in živite v stanovanju, dobro premislite tudi o pasmi. Lažje vam bo, če izberete majhnega štirinožnega prijatelja. Težavna utegne biti tudi dlaka v stanovanju, predvsem če je kdo alergičen – v tem primeru se skrbno posvetujte, katerega psa kupiti, saj obstajajo tudi pasme, katerih dlaka alergikov ne moti.

Mačje kosmatinke, glodalci in eksotika v stanovanju

Mačke so za življenje v stanovanju bolj praktične. Ne potrebujejo toliko pozornosti, tudi na sprehode jih ni treba voditi. Sobne čistoče se hitro navadijo, vendar pa rade brusijo kremplje in ne prizanesejo niti novemu usnjenemu kavču. Poleg tega rade plezajo. Če jim v prostor postavite plezalo z nastavkom za brušenje krempljev, bo mačka srečna, zavesa pa cela.

m.jpg

Včasih so bili za ljubljenčke priljubljeni hrčki in morski prašički, zadnje čase pa se pojavlja trend hišnih zajčkov. Njihova priljubljenost narašča predvsem zato, ker ne potrebujejo stalne človekove pozornosti, prav tako pa se ne gibljejo po vsem stanovanju. A problem je, če imate dva nasprotnega spola, saj se boste otepali s hordo mladičev.

zajec.jpg

Pri izbiri ljubljenčka so ljudje vedno bolj domiselni. Odločajo se za zanimive, eksotične in pogosto celo nevarne živali, kot so kače, pajki, dihurji, eksotične ptice, ježi, kuščarji ... Nekateri si omislijo celo tigra ali nilskega konja, vendar k sreči pri nas tako skrajnih primerov še niso zasledili.

aga.jpg

V vsakem primeru boste največ miru imeli, če si omislite akvarij z zlatimi ribicami - začetna investicija je sicer nekoliko višja, kot če vam otrok domov prinese potomca sosedove mešanke, zato pa bo potem vse teklo praktično samo, akvarij pa je lahko tudi lepa dekoracija za vašo dnevno sobo.