Prezračevano fasado izdelamo tako, da notranji sloji zgradbi zagotavljajo nosilnost in toplotno ter zvočno izolacijo, zunanji sloj pa varuje notranji sestav pred vremenskimi vplivi. Ker zrak v zračnem sloju za fasadno oblogo ves čas kroži, odvaja vlago iz konstrukcije in preprečuje nastanek kondenza.

Fenomen dimnika

Ideja ventilirane fasade izvira iz tako imenovanega učinka dimnik. Gre za fenomen, povezan z dvigovanjem toplega zraka, ki je lažji od hladnega. Kadar se zrak hitro dviguje proti vrhu, pravimo, da dimnik dobro vleče. Tudi ventilirana fasada izkorišča dejstvo, da je zrak v notranjosti stavbe toplejši od zunanjega in kot tak uhaja proti vrhu fasade.

Sistem ventilirane fasade je sestavljen iz metalne podporne konstrukcije, ki je na zid pritrjena z nosilniki in sidri. Nanjo se postavi sloj fasadnih panelov, toplotne izolacije in paroprepustne folije. Prednost ventilirane fasade je v približno petcentimetrskem zračnem sloju med zidom in oblogo, ki ustvarja naravno ventilacijo.

Toplotno izoliran in zaščiten dom

Nosilno podkonstrukcijo sestavljajo profilirani kovinski horizontalni in vertikalni elementi, ki so z nosilniki pritrjeni na obstoječi zid. Glavna naloga podkonstrukcije je tako vzdrževanje teže vseh elementov fasade kot prenos vseh statičnih in dinamičnih zunanjih obremenitev, predvsem vetra. Podporna konstrukcija mora omogočiti izravnavo vseh odstopanj in nepravilnosti na obstoječih zidovih. Zagotavlja toplotno izolacijo fasade in zaradi zračne vlaknaste strukture omogoča izparevanje kondenzirane vlage. Material je ognjevaren in preprečuje širjenje požara.

Prostor za ventilacijo uravnava prenos toplote na zidove in omogoča hitro izhlapevanje vode. Zaradi ventilacije ostane izolacija suha in optimalno učinkovita. Pri visokih stavbah nastajajo močni zračni tokovi, zato se uporablja kamena volna, tovarniško obložena s steklenimi vlakni, ki površino ščitijo pred nastankom abrazije.

Materiali ponujajo pestro paleto rešitev

Paneli so zunanji izraz fasade. Paleta oblik in barv je pestra. Fasado ščitijo pred slabimi vremenskimi razmerami in vplivajo na boljšo zvočno in toplotno izoliranost objekta. Zaradi majhne teže so preprosti za montažo in zmanjšujejo obremenitve na nosilno konstrukcijo. Izdelani in postavljeni so tako, da ustrezajo vsem zahtevam statike in tudi estetike.

Število materialov, iz katerih so izdelani paneli, se je v zadnjih letih povečalo. Tržišče ves čas ponuja nove rešitve, najpogosteje pa se uporabljajo naslednji materiali: aluminijasti kompozitni paneli, aluminijaste plošče, jekleni paneli, keramične plošče, terakota paneli, kamnite obloge, visokotlačno stisnjeni laminat, plošče iz vlaknastega cementa in tradicionalni materiali.