Kako torej poskrbeti za hišo pred odhodom z doma za daljši čas? Če doma hranite večje dragocenosti, je dobro najeti bančni sef, saj ukrepi, ki naj bi vlomilcem dajali na znanje, da vaš dom ni prazen, morda ne bodo dovolj. Pametno je, da rolete in žaluzije na oknih niso spuščene. Sosede ali znance prosite, naj vam redno praznijo nabiralnik. Ključev ne puščajte v bližini vrat ali v praznih lončkih lončnic.

Prav tako odsotnosti nikar ne obešajte na veliki zvon in ne pišite o tem obvestil na vrata. V stanovanju pustite prižgano luč. Na balkon obesite  staro perilo ali brisače. Pred odhodom pokosite tudi travo in lepo uredite okolico hiše. Odstranite vse lestve, ki bi vlomilcem lahko olajšale dostop v notranjost stanovanja. Sosede obvestite o odsotnosti in jih prosite, naj bodo pozorni na vlomilce. Okoli hiše pa lahko navsezadnje namestite tudi senzorske svetilke, saj vlomilci neradi delajo na svetlobi.

Mehanski sistemi varovanja

Najšibkejša točka vsakega doma so okna in vrata, v večstanovanjskih blokih pa le vhodna vrata. Poskrbimo za dobro ključavnico, okovje in cilindrični vložek. Upoštevati moramo, da vgradimo varnostne elemente, ki preprečujejo ponarejanje ključev, enostavno odpiranje, vrtanje v cilindrične vložke, njihovo lomljenje, snemanje vrat s tečajev, vlamljanje vrat in podobno. Vse to so lastnosti protivlomnih vrat, ki so zaščitena tudi proti požaru. Kvaliteto vrat potrjuje ustrezen certifikat, ki ga bomo dobili ob nakupu. Nakup vrat je najbolje opraviti v specializiranih prodajalnah slovenskih varnostnih družb, kot je na primer Varnost Maribor, ali se posvetovati s strokovnjakom na tem področju. Že nalepka z oznakami o primernih varnostnih vratih je mnogokrat lahko dovolj, da se bodo vlomilci vašemu stanovanju izognili že na daleč.

Dodatno ojačitev vrat bomo dosegli še z dodatno ključavnico, ki je kombinirana z vratno verižico, zaščito vratnih ležajev pred snemanjem in prečno zaporo. To je varnostni mehanizem, ki ga namestimo prečno na vrata tako, da se pri zaklepanju  zatakne v podboj vrat in tako preprečuje snetje vrat s tečajev ali nasilno odpiranje. Dodatni varnostni elementi so lahko še varnostne rešetke in varnostne folije za steklene površine, ki pa jih lahko uporabimo tudi za zaščito oken. Tako zaščiteni hiši se bodo vlomilci na daleč izognili.

Elektronski varnostni sistemi

Nadzor nad stanovanji in hišami lahko dodatno poostrimo z elektronskimi varnostnimi sistemi. Predvsem individualne hiše in nižje ležeča stanovanja v stanovanjskih blokih so zaradi lahko dostopnih oken precej bolj izpostavljeni. Strokovnjaki svetujejo tehnično varovanje z alarmnimi napravami, kjer ne preprečujemo dostopa v objekt, ampak vstop v varovane prostore zaznavamo in ustrezno javljamo. Javljanje je lahko lokalno s pomočjo sirene ali bliskavke, alarm pa lahko prenesemo tudi v varnostno-nadzorni center podjetja za varovanje, od koder sledi takojšnja intervencija ustrezno usposobljenih in opremljenih varnostnikov. Cene varovanja se gibljejo glede na zahteve uporabnika.

Priporočamo vam, da stopite v stik s strokovnjakom na področju varnosti in skupaj izberete najboljšo možnost za vaš dom.