Kvaliteta, ki pretehta

Nikoli ne bom pozabil, kako smo meliorirali zemljišče okoli hiše. Dvakrat. Prvič je prišel strojnik s starim bagrom, tri dni razbijal kamenje na parceli, potem pa sem si na smučanju zlomil roko in sem bil pri pobiranju in nakladanju kamenja odvisen le od prijateljev, ki so potili krvavi pot, ko so valili velike skale v traktorsko zajemalno žlico oziroma »kiblo«. Račun je bil relativno visok, če bi prištel še ure prijateljev, pa zagotovo enormno visok. Učinkovitosti pa nobene, le na robu parcele sem imel ogromen kup neuporabnega kamenja. Na zemljišču je ostalo še ogromno skal, zemljišče ni bilo izravnano, skratka o kakšnem sejanju trave ni bilo govora. In takrat sem spoznal razliko med dobrimi strojniki težke mehanizacije in slabimi.

Zaradi nezadovoljivega stanja je nekaj mesecev kasneje delo prevzel podjetnik Milan Pušljar iz Škrjanč pri Ivančni Gorici. Prišli so z velikim Caterpillarjevim bagrom, strojnik pa je delal vsega en dan in pol. Skopal je več velikih jam in umaknil zemljo, v jame zmetal skale in celotno zemljišče izravnal z izkopano zemljo. Preprosto kot pasulj. Orodja (pnevmatsko kladivo in zajemalne žlice) je menjal kot za šalo in od takrat naprej prisegam le še na najboljše strojnike in najboljše stroje. Kajti ko so odpeljali stroj z zemljišča, sem le s košaro pobral manjše kamenje in posejal travo.

Najboljša ekipa

In pri takem delu smo obiskali tudi strojnike podjetja Brlec Jakob s.p. na zemljišču med Kamnikom in Gornjim Gradom v okolici Pršivca, ki ga je lani prizadelo katastrofalno neurje. Strojnike, ki so se že dokazali na številnih gradbiščih, poleg tega so tudi trikratni zaporedni ekipni zmagovalci prvenstva strojnikov težke mehanizacije, ki ga je organiziralo podjetja Avtek, d.o.o. (od januarja letos Teknoxgroup Slovenija, d.o.o.). Poleg tega je vodja ekipe in eden glavnih strojnikov Franci Brlec leta 2006 zmagal tudi v posamični konkurenci in je zastopal Slovenijo na neuradnem svetovnem prvenstvu strojnikov težke mehanizacije v španski Malagi. In priznati moram, da že dolgo nisem s fotoaparatom tako zelo užival kot tokrat, ko sem opazoval več vrhunskih strojev in strojnike pri delu na res težkem zemljišču. Vse skupaj je delovalo kot poziranje težkih strojev fotografovemu očesu ... Elegantno in učinkovito.

Na velikem zemljišču so delali s tremi bagri in dvema buldožerjema (proizvajalca Caterpillar). Ekipa na tekmovanjih nastopa pod skupnim imenom Brlec Jakob s.p., dejansko pa gre za več podjetij, ki večja dela opravljajo skupaj in tudi hkrati nastopajo na tržišču, predvsem podjetji Brlec Jakob s.p. in Brlec Franc s.p. V vseh teh letih tekmovanj se je v ekipi zamenjalo več strojnikov, kar po svoje govori ne le o treh najboljših, ampak verjetno kar o najboljših strojnikih podjetja vsaj v tekmovalnem smislu. Naj tako omenimo še odlične Brlečeve strojnike, ki jih poznajo številne stranke v širši okolici Kamnika in Gornjega Grada, na Golteh in številnih drugih zahtevnih terenih: Jakob Brlec, Alojz Brlec, Franc Brlec, Matej Brlec, Martin Novak, Martin Trančar, Benjamin Kogovnik, Srečo Ledinek, Jaka Atelšek in še nekateri drugi.

Visoka produktivnost

Podjetji imata več kot 20 strojev in tovornjakov, na njihovem trenutno največjem gradbišču v okolici Črnivca pa smo lahko videli veterana, buldožer D7G, ki je star že 30 let in še vedno uspešno in dobro dela, novejšega D5M, dva bagra goseničarja 323D in 320C ter bager kolesnik 315M in greder 12G.

»Pri delu moraš biti konkurenčen, tako s strojniki kot tudi s stroji, kajti le z visoko produktivnostjo lahko prehitiš konkurenco in naročniku ponudiš čim bolj sprejemljivo ceno. Ne morda na uro, ampak na enoto opravljenega dela. Dejstvo je, da so cene delovnih ur strojev v našem podjetju višje, toda cena na opravljeno storitev ali, če hočete, na kubik materiala ali opravljeno delo je, o tem sem prepričan, najnižja. To lahko dosežemo le s tem, da delamo z najboljšimi strojniki in najboljšo mehanizacijo. Dober strojnik brez dobrega stroja ne more nič, prav kakor tudi dober stroj pod rokami slabega strojnika ne pokaže vseh svojih kvalitet. Pomembna je kombinacija,« pravi Franc Brlec.

In to se še kako sklada s trditvijo iz uvoda. Da je najboljši strojnik z najboljšim strojem najbolj učinkovit in s tem tudi najcenejši. Ker je njegova enota delo in ne le ura stroja na terenu ...