Zmrzal uničuje beton

Eno je izkoriščanje teras in balkonov, drugo izredno pomembno poglavje pa je ureditev talne obloge – lahko je to le betonski estrih, lahko so ploščice, umetni ali tropski les, betonske plošče, medtem ko v zunanjih atrijih lastniki pogosto površino tlakujejo s tlakovci ali kamnitimi ploščami. Tokrat bomo namenili nekaj več besed ureditvi talne betonske podlage, predvsem temeljnemu problemu, ki je pogost spremljevalec tlakov s takimi ali drugačnimi zaščitnimi sloji. To je postopno razpadanje zaradi zmrzali, pojava, do katerega pride zaradi vpijanja vode, je pa po zaslugi sodobnih zaščitnih slojev povsem nepotreben.

Najšibkejše mesto na balkonu in terasah je naklonski estrih, ki ima zaradi tehnologije vgradnje bolj porozno strukturo. Poleg funkcije naklona hkrati služi kot podlaga za polaganje keramičnih oblog, obenem pa tudi kot zaščita bitumenske hidroizolacije na betonski plošči. In čim govorimo o poroznosti, že lahko prepoznate nevarnost, ki preti in je še posebno pogosta pri starejših terasah in balkonih. V primeru lokalnega vdora vlage v naklonski estrih (tudi skozi fuge ploščic) se ta zaradi njegove porozne strukture neovirano širi po vsej površini. Vlaga se običajno zaradi nagiba plošče kopiči na čelu balkona, lahko pa pride tudi do zatekanja v notranje prostore ob balkonski površini. S cikličnim zmrzovanjem in odtajevanjem vlage v naklonskem estrihu prihaja do prekoračitve mejnih napetosti in s tem do razkroja estriha, dolgoročno pa do odstopanja zaključne obloge in tudi poškodb nosilne konstrukcije. Balkon začne preprosto razpadati. To pa je treba preprečiti.

Vodotesnost podlage

Vodotesnost podlage – estriha na balkonskih in terasnih konstrukcijah – zagotovimo z uporabo fleksibilne vodotesne mase na cementni osnovi Hidrostop Elastik (Kema Puconci). Nanos armiramo z mrežico iz steklenih vlaken. V stike na prehodih na stene vgradimo tesnilni trak Kemaband. Šele na tako pripravljene površine začnemo polagati zaključno oblogo, pri čemer za lepljenje uporabimo eno izmed fleksibilnih cementnih lepil, kot so kemakol plast 190, kemakol rapid 193 ali kemakol flex 170. Za fugiranje površine uporabimo fugirno maso Full, gibljive stike in dilatacije pa zatesnimo s trajnoelastičnim kitom Kemaflex MS.

Maso Hidrostop Elastik lahko nanesemo tudi ročno, in sicer prvi nanos s ščetko, drugega pa s ščetko ali kovinsko gladilko. Debelina nanosa v enem sloju je približno 1 mm, obvezno pa morate nanesti dva sloja, tako da znaša debelina najmanj 2 mm.

Po podobnem postopku lahko hidroizolirate tudi starejše obloge. Če je ta (npr. ploščice) še dovolj trdna, lahko premaz nanesete kar preko keramičnih ali kamnitih oblog, pri večjih poškodbah pa vam svetujemo, da ploščice v celoti odstranite in talno oblogo položite na novo, seveda s predhodno izdelavo hidroizolacijskega sloja.

Nanašanje hidroizolacije

Poglejmo sedaj podrobneje tehnična navodila za nanašanje hidroizolacije. Hidrostop elastik nanašamo v najmanj dveh nanosih. Za posebne obremenitve so priporočljivi trije nanosi. Pri tem skupna debelina slojev ne sme presegati 5 mm. Prvi način je nanos s širokim zidarskim čopičem. Maso nanesemo na podlago v popolnoma prekrivnem sloju (poraba približno 1,5 kg/m za en premaz). Po zadostni površinski trdnosti prvega sloja nanesemo drugi sloj v smeri pravokotno na predhodnega (poraba dodatnih 1,5 kg/m). Skupna debelina nanosov je približno 2 mm. Po potrebi nanesemo še tretji premaz in ga zgladimo s kovinsko gladilko. Skupna debelina nanosov ne sme preseči 5 mm.

Druga možnost je nanos z gladilko z vgradnjo fasadne mrežice iz steklenih vlaken. Za kontrolo debeline nanosa v prvi sveži sloj mase vtisnemo stekleno fasadno mrežico in na svežo maso nanesemo še toliko mase, da je mrežica popolnoma pokrita. Po utrditvi prvega nanosa (3 do 5 ur) nanesemo še drugi nanos in ga zgladimo.

Maso pa lahko vgradimo tudi po postopku mokrega strojnega nanosa. Pri tem se masa nabrizga po površini v debelini cca 2 mm in zgladi s kovinsko gladilko. Naslednji morebitni nanos izvedemo po utrditvi prvega (3 do 5 ur). Za čim bolj gladko površino hidrostop elastik nanesemo z gladilko. Po začetni utrditvi mase ga lahko zgladimo do popolne gladkosti z uporabo gumijaste gladilke ob rahlem vlaženju površine. Med nanašanjem mase moramo paziti, da dosežemo popolno pokrivnost, zlasti v kotih, na polkrožnih stikih in robovih.

Maso, naneseno na vodoravnih (pohodnih) površinah, moramo dodatno mehansko zaščititi s slojem betona, keramiko ali drugimi oblogami. Zaključne premaze, ploščice in podobno smemo vgrajevati šele po zadostni trdnosti vodotesne mase oziroma najhitreje po treh dneh.