Strokovnjaki za nepremičninski trg opozarjajo, da je prvi vtis, ob katerem se kupcem izvijejo vzdihi navdušenja, pomembnejši kot kdajkoli prej, saj nepremičnina zaradi tega doseže višjo vrednost, kot bi jo sicer. Kupci si hišo ali stanovanje običajno ogledajo že na spletu in takoj izločijo nepremičnine, ki jih na fotografijah ne pritegnejo. Zato je že pri oglaševanju prodaje priporočljivo slediti nasvetom, kako narediti dom bolj privlačen.

Oglejte si dom s kupčevimi očmi

Sprehodite se po ulici, kjer bodo kupci, ki bodo prišli na ogled, najverjetneje parkirali svoj avto, in se ozrite proti svoji hiši. Obhodite jo, kot bi jo oni, pokukajte čez ograjo in si dodobra oglejte tudi zadnje dvorišče. Ne pozabite, da si bodo nepremičnino tako dobro ali še bolje ogledali tudi morebitni kupci. Naredite jo privlačno; izstopa naj iz množice drugih hiš. In kako?

Če je mogoče, prebarvajte fasado in z nanosom barve osvežite okna in vrata. Poskrbite tudi za videz obloge dimnika. Počistite okolico hiše in se znebite nepotrebne navlake, pred vhodna vrata pa postavite lončnice. Uredite tudi vrt, vendar ne pretiravajte, saj bi imeli kupci sicer občutek, da se je treba z njim ogromno ukvarjati, kar bi jih lahko odvrnilo od nakupa. Če imate tlakovano ali betonirano dvorišče, njegovo strogost omilite z grmovnicami in nižjim drevjem.

Prvi vtis je najpomembnejši

Posebno skrb posvetite prostoru, v katerega bodo kupci vstopili najprej, uredite pa tudi vse druge sobe. Oprema in dekoracija pa naj ne bosta preveč osebni, ampak privlačni za širši krog. Nekateri prodajalci si pomagajo tudi s triki, kot je na primer okrasje v nogometnem slogu v času nogometnega prvenstva (za moške), ali okrasitev z bujnim rastlinjem, ki pritegne nežnejši spol. Za bolj domače vzdušje bo poskrbel vonj sveže pečenih piškotov iz kuhinje – tudi če samo pogrejete tiste, ki ste jih kupili v trgovini.

Na koncu velja, da z vlaganjem v videz hiše ali stanovanja na prodaj ne kaže pretiravati. Lahko se zgodi, da kljub olepšavam ne boste našli kupca ali pa boste prisiljeni znižati ceno, zato se vam pretirano olepševanje ne bi splačalo.