Če želite živeti v zdravem okolju, mora biti likanje eno vaših rednih opravil. Če  v vaši družini kdo trpi za alergijami, vam priporočamo, da ves opran tekstil, tudi tistega, ki je raztegljiv in se zdi, da likanja sploh ne potrebuje, vedno zlikate. Pršice, ki živijo v posteljah in se hranijo z drobnimi koščki odluščene kože, so pogoste povzročiteljice alergij in astme. Če posteljnino perete na nizkih temperaturah in jo potem hranite v omari ali pa z njo takoj posteljete, ne da bi jo pred tem zlikali, ti nadležni paraziti preživijo in se razmnožujejo naprej. Če pa rjuhe in posteljnino likate na obeh straneh, se jih s tem varno rešite.

Likanje priporočajo tudi zdravniki

Tudi zdravniki priporočajo likanje oblek in posteljnine, sploh če imate doma novorojenčka. Njihova koža je izredno občutljiva in tanka, saj še ni zaščitena s slojem mrtvih celic kot pri odraslih. Otroška koža ima torej veliko več težav v borbi proti alergenom in zato potrebuje posebno nego. Uporabljajte otroško kozmetiko in detergente, izogibajte pa se agresivnim mehčalcem in otroške oblekice raje po pranju sperite še na roko, da iz njih resnično izperete ves preostali pralni prašek. Likanje ponuja dve prednosti: uniči bakterije, ki jih pranje ni uspelo pokončati, obleke pa obenem postanejo mehke in prijetne na otip.

Nedavne raziskave so pokazale, da v pralnem stroju živi tudi veliko črevesnih bakterij, ki ostanejo tam od pranja spodnjega perila. Brisače in drugi kosi oblačil prav tako niso varni: v njih živijo kožne bakterije. Skupina mikrobakteriologov iz Arizone celo trdi, da se v enem pralnem ciklu v pralnem stroju lahko nabere tudi do 100 milijonov bakterij E. Coli, ki se potem prenaša na druge pralne cikle. Pralni prašek in topla voda te bakterije ne pokončata, še toliko večje možnosti za preživetje pa ima, če perete pri temperaturah, nižjih od 60 in 90 stopinj. Tudi pri tej težavi je likanje najboljša rešitev.

Prijetno in ne več nadležno opravilo

Danes je lahko likanje prav prijetno opravilo. Kvalitetni likalniki ponujajo različne tehnologije, ki vam olajšajo delo. Philipsov novi likalnik Azur GC4870, na primer, ima posebno konico Steam, ki omogoča dostop tudi do težje dosegljivih predelov na oblačilih. Poleg tega med likanjem ustvarja ionizacijski proces, ki oddaja delčke pare, kar za polovico manjše kot drugi likalniki: tako para prodre globlje v tkanine in hitreje ravna tudi najbolj odporne zmečkane dele. SteamGlide Plus omogoča popolno ravnovesje med drsenjem in ravnanjem. Če likalnik pustite pri miru, se izključi kar sam.