Borovnice veljajo za odlično naravno odvajalo, brez goltanja kalijevih tabletk. Imajo veliko vitamina C. Tokrat smo za vas izbrali nekaj receptov, ki jih lahko pripravite tudi sami.

Borovničevo vino

Potrebujete 2,5 litra borovnic, 1,5 kilograma sladkorja, 10 gramov kvasa in 5 litrov vode. Plodove borovnic vstavite v plastično vedro, z leseno kuhalnico jih zgnetite in zalijte s tremi litri vode. Vedro pokrijte s čisto bombažno kuhinjsko krpo in pustite stati 14 dni. Po tem času precedite mošt in iz mehkih plodov skušajte stisniti čim več soka. Preostala dva litra vode skuhajte, v vodi raztopite sladkor in vse to primešajte moštu. Pustite, da se ohladi. Da boste izzvali rahlo vrenje, v mlačno tekočino vmešajte aktivni kvas in posodo pustite nepokrito na toplem mestu. Po treh dneh previdno pretočite vsebino v stekleno posodo za vrenje. Na temperaturi 20 stopinj Celzija naj vse skupaj vre štiri tedne. Po tem času je treba vino filtrirati, preliti v steklenice in dobro zamašiti. Zaužijete ga lahko takoj. Svetujemo, da pri kosilu uživate stoodstotni sok ali vino, ker polifenoli v teh pijačah pomagajo nevtralizirati negativne učinke oksidiranega olja in maščob v hrani ter sežganih delov zapečene hrane. Ker nekateri sokovi vsebujejo veliko kalorij, to priporočilo upoštevajte pri svojem življenjskem slogu in te kalorije uravnovesite z več gibanja ali z omejitvijo uživanja drugih kalorij.

Borovnice zavirajo nastanek raka

Borovnice poleg možganskih spodbujevalcev antocianinov vsebujejo še en antioksidant – elagično kislino. Ta ovira nastajanje tistih reakcij v metabolizmu, ki povzročajo raka. Ljudje, ki uživajo sadje z veliko elagične kisline, imajo trikrat manj možnosti za nastanek raka kot tisti, ki uživajo malo ali nič elagične kisline. Jagodičevje (rdeče maline, robidnice in črni ribez vsebuje trikrat do devetkrat več elagične kisline kot njeni trije drugi pomembni viri (oreški, jagode in ameriški orehi) ter skoraj petnajstkrat več kot druge vrste sadja in zelenjave.

Proti glistam

Če imate gliste, vam priporočamo, da tri dni zapored jeste sveže plodove borovnic.

Proti sladkorni bolezni

Priporočamo, da vzamete žlico listov in plodov ter zelenje od graha. Vse skupaj pomešajte in prelijte s hladno vodo. Pustite stati 12 ur, potem zavrite in kuhajte 5 minut. Pustite, da se samo ohladi in odcedite. Pol ure pred vsakim obrokom spijte čašo tega napitka.

Proti hemeroidom

pogrejte liter borovničevega soka do vretja. Pozor, sok ne sme zavreti. Posodo pustite pokrito dve uri. Pred vsakim obrokom spijte 100 gramov soka. Napitek deluje tudi kot klistir.

Preprečevanje angine

Pred obrokom ali po njem grgrajte napitek, ki ste ga pripravili iz 100 gramov borovničevega in dveh žlic limoninega soka.