Ureditev otroške sobe je zelo zahtevna naloga, saj nobeden izmed drugih prostorov v hiši ne vključuje toliko različnih funkcij, kot prav otrokom namenjena soba. Otroci imajo glede na starost in spol različne potrebe, ki se spreminjajo z odraščanjem. Zato je sobo najbolje opremiti s prilagodljivim pohištvom, ki ga z leti nadgrajujemo in dopolnjujemo.

Spočit otrok se lažje uči

Spanje in počitek sta za otroka bistvenega pomena, zato naj bosta postelja in žimnica zares kvalitetni. Spočiti otroci se lažje koncentrirajo tako pri igri kot pri učenju. Pri nakupu naj vam svetuje izkušen strokovnjak, ki vas bo opozoril na pomembne detajle in priporočil najboljšo izbiro.

Otroška soba je tudi šolarjev delovni prostor. Za učinkovito učenje naj bo interier usklajen s potrebami in željami otroka. Svetujemo vam, da v opremljanje sobe vključite tudi otroka. Naj izbere barvo, ki mu je všeč, pohištvo in dekorativne dodatke. Čeprav so morda otrokove želje nenavadne, mu pustite, da je ustvarjalen.

Soba za učenje in igro

Mizo postavite tako, da bo otrok z obrazom obrnjen proti vratom. Zavedajte se, da vsak vstop v sobo šolarja zmoti pri delu. Če so vrata za njegovim hrbtom, se še težje koncentrira. Poskrbite, da bo imel v sobi dovolj predalov in polic za knjige ter druge potrebščine. Naj bodo blizu mize, da se bo šolar med učenjem kar najmanj sprehajal.

Za več svobode in spodbujanje otrokove domišljije naj bo en del otroške sobe namenjen risanju, računanju, čaranju in drugim prostočasnim dejavnostim. Zato postavite ob steno risalno desko ali tablo, stene okrasite z junaki iz pravljic in pričarajte svojemu malčku sanjski svet.