In že začnemo razmišljati o dimenzijah, barvah, obliki in navsezadnje tudi o ceni, ki smo jo pripravljeni plačati za ta kos pohištva.

Izbira glede na velikost prostora

Pri večjih prostorih, kjer nismo dimenzijsko omejeni, se lahko v celoti posvetimo izbiri modela, ki nam je všeč, in poljubno sestavimo elemente glede na potrebe in želene funkcije, ki naj bi jih imela sedežna garnitura ( ležalniki, nagibalni mehanizmi, ležišče, vzglavniki…). Pri manjših prostorih pa moramo prostor racionalno izkoristiti. To ne pomeni, da moramo izkoristiti vsak prazen kotiček, vendar moramo gledati na to, kaj dejansko potrebujemo. Postaviti si moramo meje glede dimenzij in v teh okvirih iskati ustrezne rešitve.

Če menjamo sedežno garnituro, si lahko pomagamo tudi z dimenzijo že obstoječe sedežne garniture, na podlagi katere lahko razsodimo, ali si lahko privoščimo malo večjo. Če pa se nam zdi, da je že sedaj prostor prepoln, je bolje, da izberemo manjšo in s tem pustimo prostoru, da zadiha. Velikokrat je prav nakup nove sedežne garniture razlog, da elemente v prostoru prestavimo in si s tem ustvarimo na videz nov bivalni prostor.

Obliko prilagodimo zasnovi sobe in slogu

zakelj.jpg

Pri izbiri oblike oziroma modela sedežne garniture je pomembno, da ga nekoliko prilagodimo zasnovi prostora. Če je naš prostor moderno zasnovan, imamo pri izbiri sedežne garniture bolj proste roke, saj je sedaj na trgu več modernih in sodobnih modelov sedežnih garnitur. Lahko pa si sedežno garnituro zamislimo po svoji želji oziroma zamisli in jo damo izdelati po naročilu ter je tako unikat.

V klasično opremljen prostor spada sedežna garnitura, ki je sicer lahko v bolj sodobnem stilu, vendar naj ne bi bila preveč futuristične oblike. Včasih že sama barvna kombinacija ustvari klasičnemu modelu sedežne garniture povsem nov videz.

Barva in uporabnost

Barva sedežne garniture je zelo pomembna, saj je sedežna garnitura po navadi osrednji del prostora in s tem tudi najbolj opažen element. Če je naš prostor svetel, imamo večjo možnost pri izbiri barve, saj ni bojazni, da bi s temnejšo barvo zastrli prostor. Pri temnejših prostorih pa je bolje izbrati svetlejši odtenek, saj bomo s tem posvetlili prostor in mu dali svežino.

Pri izbiri sedežne garniture je bistvenega pomena tudi funkcionalnost oziroma njena uporabnost. Če nam sedežna garnitura predstavlja prostor za počitek in poležavanje, je pomembno, da izberemo tak model, ki ima poudarek na ležalni površini. To so po navadi odprti zaključki, ki so v širino širši kot običajni sedeži in nam lahko omogočijo tudi dvojno ležišče, ne da bi bilo treba sedežno garnituro dodatno razstavljati. Tak element je lahko na primer na enem delu sedežne garniture, s tem, da je drugi del sedežne garniture namenjen za normalno sedenje.

Udobno sedenje in počitek

zakelj2.jpg

Če pa nam je pri sedežni garnituri bistveno sedenje, je pomembno, da izberemo tak model, ki nima preširokega sedišča, in da nam naslon podpira hrbet. Tudi višina je pomembna, kajti udobneje bomo sedeli, če nam naslon podpira tudi glavo. Lahko že v sami zasnovi izberemo višji model sedežne garniture, lahko pa višino dosežemo tudi z za to prirejenimi vzglavniki, ki se lahko prestavljajo na različne dele sedežne garniture, odvisno od tega, kje jih potrebujemo. Prednost vzglavnika je tudi ta, da sedežne garniture ne naredi preveč masivne, temveč jo dodatno popestri, ker estetsko oblikovan vzglavnik predstavlja tudi neke vrste okras sedežne garniture.

Pri nakupu sedežne garniture je zelo pomembno udobje, zato je prav, da pred izbiro modela preizkusimo, ali nam ustreza oziroma ali se na njem dobro počutimo. Šele po tem je prav, da se začnemo podrobneje dogovarjati o postavitvi in materialu. Sedežna garnitura je element v prostoru, ki ga po navadi uporabimo takrat, ko si zaželimo oddiha, sprostitve in počitka, zato je pomembno, da nam garnitura to tudi omogoči. Je tudi element, ki se ga kupuje za dalj časa, zato je še bolj pomembno, da je odločitev tehtna in premišljena.

Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj