Celostna ponudba

Podjetje Doma-ko z Mirne na Dolenjskem se loteva prav tega problema. Prodajalci in posredniki avstrijskega podjetja Optimo se zavedajo nezadostne spalne kulture med Slovenci, zato poskušajo s strokovnim svetovanjem in individualno obravnavo stranke širiti zavest o pravem pomenu dobrega spanja. Njihova ponudba obsega široko izbiro posteljnih sistemov, od okvirov, posteljnih vložkov, ležišč do prevlek in vzglavnikov. Ponujajo vam izdelke štirih serij – klasična ležišča Optimo, zračna ležišča Optimo Air, vodne postelje Stillwater in prestižno serijo Austro/flex.

Posteljni vložek ni zgolj podpora ležišča

V pogovoru z direktorjem Markom Kotarjem smo izvedeli, da je za dober nakup pomembna široka ponudba v spalnem studiu, kjer lahko kupec posamezna ležišča in posteljne vložke tudi preizkusi: »Podjetje Optimo zagotavlja kakovostne izdelke iz vseh aktualnih materialov in tehnologij spalnih sistemov. Tako ne spodbujajo zgolj enega pristopa, kar omogoča kupcu nepristransko izbiro brez vsiljevanja določene izvedbe.« Kakovostno ležišče je sestavljeno iz ležišča in posteljnega vložka. Gospod Kotar zadovoljno pove, da se tudi pri nas stvari počasi spreminjajo in da se mišljenje, da so deske iz vezanega lesa ustrezno nadomestilo posteljnemu vložku, vse bolj umika. »Posteljni vložek prenaša sile telesa z ležišča in jih v ustrezni meri vrača proti telesu, poleg tega preprečuje nabiranje vlage in tvorbo plesni. Povratno delovanje je odvisno od posameznega modela. Pri neelastični podlagi, kot so lesene deske, sila telesa preko ležišča pritisne na deske, ki niso dinamične. Lahko si predstavljate razliko.« Že osnovni posteljni vložki zagotavljajo pravilen prenos teže, srednji in višji razredi pa to lastnost še nadgrajujejo, denimo z nastavljanjem funkcij oziroma nagiba, različnimi vzmetnimi kapami in območji s posebnimi nastavitvami v predelu ramen in medenice. Med vložki najbolj izstopa sistem Austro/flex, ki je sestavljen iz patentiranih vzmetnih elementov. Ti v nasprotju z letvami delujejo bolj točkovno, saj ima vsak od 72 elementov štiri površine, ki se nagibajo v vse smeri.

Novosti

Na 20. Ljubljanskem pohištvenem sejmu se bodo v začetku novembra pri Doma-ko posebej posvetili trem novostim v prodajnem programu. Prvi dve novosti sta ležišči iz pene Springfit 200 in 160. Obe zagotavljata dobro zračno klimo in imata različno trdoto glede na območje ležišča. Tako je v predelu ramen izdelan poseben razrez, ki poudari učinek mehkejših elementov. Gre za tako imenovane Air Spring vertikalne elemente, ki so penaste replike klasičnih posteljnih vzmeti. Tretja novost je ležišče Kuschel Komfort, ki posveča posebno skrb predelu ramen, pasu in medenice. Na teh mestih prečni rezi v kombinaciji s kapljičnimi rezi po celotni površini skrbijo za najboljšo prilagoditev telesu in učinkovito prezračevanje ter sušenje ležišča. Tudi končna prevleka ima v ta namen poseben klimatski trak, ki hitreje odvaja vlago.

Kakovostno ležišče je individualna izbira

Ko se v podjetju Doma-ko srečajo z novo stranko, ji želijo odpreti širši pogled na izbiro ležišča. Svoje kupce učijo celostnega pristopa k izbiri spalnega sistema, od pomena posteljnih okvirov do vložkov in ležišč. Zavedajo se odgovornosti do svojih kupcev, zato iskreno predstavijo svoje izdelke in jih ni strah izpostaviti prednosti in slabosti posamezne izbire. Odločitev za določen model ležišča predstavlja zmes dveh vplivov – strokovnega nasveta prodajalca ter subjektivne ocene kupca o udobju posameznega ležišča. Seveda je mnenj o ležiščih toliko, kot je ljudi. Nekomu so bolj pri srcu mehka ležišča, drugi prisega na bolj togo, trdo spalno okolje. Vsekakor pa mora biti preizkus pred nakupom premišljen, saj preveč kupcev udobje izdelka ocenjuje na podlagi preizkusa trdote s prsti. »Pravi vtis o nekem ležišču dobimo šele, ko se nanj uležemo, se umirimo in prisluhnemo občutkom našega telesa,« je zaključil direktor Marko Kotar.