38-letni Nate Berkus je ob selitvi v New York najel 160 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Opremil ga je z naravnimi materiali, starinami in spominskimi predmeti, kot so na primer darila prijateljev. Eden izmed Nateovih najljubših je usnjen nilski konj, poročno darilo njegovim staršem, ki sta se ločila, ko je imel komaj 18 mesecev. »Našel sem ga na podstrešju mamine hiše in pred desetimi leti mi ga je mama podarila. Kamorkoli grem, me spremlja,« pojasnjuje Nate.

»Moje stanovanje je miren kotiček, iz katerega imam pogled na reko. Večina stvari v njem ima kak simboličen pomen. Spominjajo me na potovanja, darila prijateljev, dogodke… Zelo redko uporabljam nove predmete. Obožujem knjige, ki jih imam na stotine. Kupujem jih na bolšjih sejmih, kjer so izjemno poceni.«

Mešanica starin z bolšjih sejmov in daril prijateljev

Stanovanje na Manhattnu je Nate opremil v pičlih dveh mesecih. Vse stene  je prebarval v belo, s čemer je prostor vizualno povečal. Dnevno sobo je opremil s pohištvom v slogu 60. let minulega stoletja, dansko zofo in stolom oblikovalca Mila Baugmana. »Če vzdržujete red, imate lahko v majhni sobi več pohištva, kot se zdi na prvi pogled,« meni Nate. »Velika umetniška dela naj krasijo tudi majhna stanovanja.«

Del dnevne sobe je spremenil v pisarno in zabavi namenjen kotiček. »Nekoč omara je danes večmedijski center. Omara ni nujno namenjena shranjevanju. Lahko le zakrije posamezne predmete,« pravi Berkus. Delovno mizo je našel na bolšjem sejmu, stol Fratelli Campana pa je iz leta 1950. Porcelanasti okras v obliki nilskega konja na mizi mu je za rojstni dan podaril prijatelj.

Nekoč pusta kuhinja je danes čeden ambient

Kuhinjo je iz pustega in neopaznega prostora spremenil v čeden ambient, ki ga je dopolnil z dvignjenim pultom in barskima stolčkoma iz 50. let minulega stoletja. Da bi prihranil kar največ prostora, je za kuhinjo izbral podpultni hladilnik, omarice je prebarval v temno in jih dopolnil z ročkami, ki jih je našel v Grčiji.

Že ob nakupu stanovanja na Manhattnu je Nate vedel, da bo treba kopalnico povsem preurediti. Zamenjal je pisane ploščice z belimi, na tla pa je položil sivo-bele marmorne plošče. Namestil je preprosto ogledalo sodobne oblike in kopalno zaveso iz kolekcije Nate Berkus. »Izbral sem zelo visoko ogledalo, saj je majhen prostor tako videti večji,« pojasnjuje slavni notranji oblikovalec.

Spalnico je opremil v povsem preprostem slogu. Vmesno steno med spalnico in dnevno sobo je podrl in jo nadomestil s temno modrimi vrati v francoskem slogu. Vanjo je postavil le posteljo in nekaj polic za knjige. Klasični lestenec je nadomestil starinski v obliki svečnika.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.