Thinking Carpet je preproga, ki ima na hrbtni strani majhno omrežje računalnikov. »Mikročipi prepoznajo lastnosti prostora in število oseb v njem,« pojasnjuje princip delovanja pametne preproge Reiner Schoenrock, predstavnik podjetja Infineon iz Münchna. Informacije se skozi mrežo povezanih čipov prenašajo z bliskovito hitrostjo. Zbrani podatki pa se prek serijskega vmesnika prenesejo do računalniškega sistema.

Katere informacije bo računalnik sprejel, določajo senzorji med mikročipi, ki so razporejeni v obliki šahovnice. Tlačni senzorji spreminjajo preprogo v učinkovit alarmni sistem, ki registrira vsako gibanje. Tako lahko spremljate, kje so v velikih pisarnah posamezniki. To vam je v pomoč tudi pri prilagajanju svetlobnih nastavitev. Prav tako pa senzorji za temperaturo in vlago omogočajo primerno upravljanje s klimatskimi napravami v posameznih prostorih.

Pametne preproge rešujejo življenja in so varčne

Pametne preproge rešujejo tudi življenja. Če zaznajo ležečo osebo, bo sistem na osnovi nespremenjenega tlaka in povišane temperature avtomatsko poklical prvo pomoč. Vgrajene LED-diode lahko služijo tudi kot fleksibilni smerokaz, ki v nujnem primeru, kot je na primer požar, pokažejo pot iz stavbe. »Razmišljamo tudi, da bi novi tipi pametnih preprog imeli  tudi senzorje za razsvetljavo, zvok in javljanje dima,« pojasnjuje Schoenrock.

Glavni težavi  pametnih preprog sta prah in vlaga, zato so izumitelji razvili poseben zaščitni premaz, ki hrbtno površino ščiti pred morebitnimi napakami v delovanju. Pametne preproge dobivajo energijo iz električne vtičnice. Gre za izjemno varčne načine porabe, ki znašajo le 2,5 vata na kvadratni meter, tako da sta pregrevanje ali požar izključena.