Na njem bo razstavljalo 309 razstavljavcev iz 25 držav, prihajajo pa iz Evrope, Indije, ZDA in Kanade. Geslo letošnjega sejma Nov veter v vašem domu bodo ponazarjale vetrnice, ki bodo na pohištveni sejem opozarjale v središču Ljubljane.

 

Letošnji ljubljanski pohištveni sejem ste prvič poimenovali Ambient Ljubljana. Kaj vas je vodilo pri tem, da ste se odločili za zamenjavo imena?

O tem smo razmišljali že kar nekaj časa. Gre preprosto za to, da to ni več samo pohištveni sejem, ampak gre za celoten ambient bivanja, od luči, notranje opreme do drugega. Ime Ambient zato pove več kot le prejšnje Ljubljanski pohištveni sejem. Že ob lanski 20. obletnici sejma smo zato napovedali, da bo 21. sejem nosil novo ime Ambient Ljubljana – sejem pohištva.

Katere so novosti, nov veter, ki ga v Ljubljano prinaša letošnji sejem? Koliko bo letos razstavljavcev in kakšen obisk pričakujete?

Letos razstavlja 309 razstavljavcev iz 25 držav. Večina jih prihaja iz Evrope, imamo pa tudi razstavljavce iz Indije, Kanade in ZDA. Obisk pričakujemo podoben kot lani, kar pomeni od 45.000 do 50.000 obiskovalcev v šestih dneh, največ v petek, soboto in nedeljo. Sejem se po obisku s tem pri nas uvršča na drugo mesto za marčevskim sejmom Dom.

Poleg izbire in podelitve stalnih nagrad, kot so top 10, zlata vez in druge, smo letos pripravili tudi dve novosti. Prva je borza oblikovanja, imenovana Top ideje. Na njej študentje arhitekture in oblikovanja predstavljajo svoje ideje in prototipe. Poleg borze oblikovanja smo pripravili še razstavo, imenovano Namizne pokrajine. Gre za predstavitev štirih posebnih omizij, ki so jih oblikovali znani slovenski arhitekti in oblikovalci ter na katerih se predstavljajo zastopniki štirih različnih podjetij, ki sodijo v sam vrh oblikovanja in proizvodnje dodatkov za dom. Za kaj torej gre? Predvsem za vse tisto, kar sodi na lepo urejeno mizo, se pravi od kozarcev in krožnikov do vseh drugih dodatkov, ki spadajo v ta kontekst. Prava paša za oči.

V katerem od razstavnih programov je letos največ novosti?

Težko bi izpostavil enega od programov. Lahko pa povem, da se je precej podjetij prijavilo na izbor nagrad, kot sta top 10 in zlata vez. Podjetja, ki so že v prejšnjih letih predstavila svoje novosti, tudi letos sledijo temu trendu in zato je kar precej novega.

Strokovno žirijo za nagrado top 10 sestavljajo mednarodni strokovnjaki. Kdo bo v njej sedel letos?

Gre za oblikovalce in arhitekte z mednarodnim slovesom, med njimi so dva Slovenca, dva Francoza in Italijan (predsednik žirije Vladimir Pezdirc in člani Špela Hudnik, Isabel Herault, Thomas Machorndl in Yves Nacher, op. p.), žal pa je udeležbo odpovedal Steve Diskin, ki se je prej pogosto udeleževal podobnih dogodkov v Evropi, zdaj pa je v Los Angelesu in letošnjega sejma ne bo obiskal.

Ena od prestižnejših nagrad je tudi nagrada zlata vez…

Res je. Nagrado zlata vez podeljujemo skupaj z Združenjem za lesno industrijo pri Gospodarski zbornici Slovenije. Poleg tega so tu seveda še nagrada za najlepši razstavni prostor in še nekaj drugih, ki jih podeljujejo Društvo oblikovalcev Slovenije in drugi. Sicer pa je med nagradami v smislu oblikovanja in dizajna najbolj prestižna nagrada top 10, v smislu funkcionalnosti pa najvišje kotira nagrada zlata vez.